Restoranski festival “Nova Lica”
Od 15. do 28. jula 12 najboljih novih lokala će predstaviti svoje degustacione setove
Od 15. do 28. jula Mapa Mag će održati restoranski festival “Nova Lica” u Beogradu. U toku ove dve nedelje u 12 novih restorana, otvorenih u poslednje dve godine, služiće se specijalni festivalski setovi, koji u punoj meri prikazuju talenat šefova i format konkretnog lokala. U festivalu učestvuju najrazličitiji lokali: od idealnog restorana vojvođanske kuhinje i autentičnog korejsko-japanskog projekta do teksaškog BBQ i veganskog “dark-kitchen” koncepta sa modernističkom hranom.
Osnovni cilj festivala je da pruži građanima i turistima mogućnost da u punoj meri ocene raznovrsnu gastronomsku ponudu novih projekata, pa je zato uvedena jednaka cena za sve festivalske setove — 2000 dinara.
Predstavljamo vam svakog od učesnika.
Tekst: Mapa Mag
Fotografije: Konstantin Kondrukhov
Pietra West
Za razliku od prvog lokala na Vračaru (koji se našao na spisku 50 najboljih picerija u Evropi izvan Italije), cilj novobeogradske “Pietre” je da pruži pun spektar italijanske kuhinje. U novom prostranom restoranu (dizajnirao ga je studio Ane Nenadović) možete probati rižoto, pastu, bruskete i lazanju, kao i odlična evropska vina. U okviru festivala tim će spremiti neobični karpaćo, autorsku verziju Wellington Cotto i tart sa sladoledom od manga.
• Omladinskih brigada 86e • Instagram •
Set menu
Karpaćo od sporo kuvane teletine na kremi “San Marzano”
Wellington Cotto: sporo kuvana kolenica, blago dimljena, sa kalabrijskom Nduja kobasicom i šampinjonima u kori od napolitanskog testa za picu
Tart sa sladoledom od manga
Salaš Zvonko Bogdan
Restoran tradicionalne vojvođanske kuhinje muzičke legende i slavnog vinara Zvonka Bogdana zauzima najvažniji položaj u Beton hali. Lokal je postao ključna tačka prave srpske kuhinje i vina u turističkom delu grada, pritom pruža izvanrednu uslugu. Tim je za festival spremio set od četiri jela, pritom će gosti imati izbor svih jela, osim salate. Na primer, za zakusku morate poručiti ili supu od morke, ili vojvođanski tartar — nije lako!
• Karađorđeva 2 • Instagram •
Set menu
Supa od morke / vojvođanski tartar
Perkelt / Paorska mućkalica
Kupus salata
Štrudla sa makom / orasima
Bistromat
Fascinantni restoran autorske kuhinje šefa Nikole Kovačevića u Zemunu. Karakterističan je po otvorenoj kuhinji, zahvaljujući kojoj posetioci mogu da posmatraju rad šefa, i modernističkom pristupu klasičnoj francuskoj kuhinji, u kojem se poznavanje klasičnih tehnika i poštovanje tradicija harmonično stapaju sa eksperimentima i savremenim pogledom na kulinariju. Obično leti restoran ne radi, ali je Nikola prekinuo odmor radi našeg festivala. Ne zaboravite da pred dolazak rezervišete sto.
• Glavna 51, Zemun • Instagram •
Set menu
Koktel “Kir Royale”
“Steak Tartare”, puter sa vlašcem, tost
Filet Mignon “Monte Carlo”, krema od šargarepe sa kurkumom, spanać na puteru, mladi krompir iz rerne, sos Demiglas
Krem brule
In smoke we trust
Jedan od najbolje osmišljenih koncepata u klasteru “Gastroшor” je teksaški roštilj “In Smoke We Trust”. Projektom se bave šefovi Marin Rudić i Marko Karas, koji su detaljno proučili američke tradicije spremanja mesa. Na meniju su: brisket, drpano prase, i razni drugi pečeni i dimljeni mesni delikatesi, koji se spremaju u pravom smokeru. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom.
• Žorža Klemansoa 29a • Instagram •
Set menu
Pull Pork burger
Spicy wedges krompirići
Lokalno zanatsko pivo
Moba
Definitivno najinteresantniji dark kitchen koncept u Beogradu, koji je toliko neobičan i zanimljiv da jednostavno nismo mogli da ih ne pozovemo na učešće u festivalu. “Moba” je veganski projekat, gde od voća i povrća spremaju prava čuda: tu su burger sa sušenom cveklom fermentisanom u sporama japanskih šitake pečuraka, veganski ćevapi, namazi, domaći hleb i sir. U okviru festivala ovde će vas poslužiti setom sa dimljenim stejkom od lavlje grive i raskošnim pireom sa tartufima.
• Instagram •
Set menu
Dimljeni stejk od lavlje grive na fondant cvekli
Pire krompir sa tartufima i biber miso sos
Salata sa dresingom od limete
Jogurt visnja choco cake
Tisa New Balkan Cuisine
Tim restorana “Iva New Balkan Cuisine”, koji je zaslužio pohvalu Mišlenovog vodiča, kreirao je projekt “Tisa”, prostraniji i elegantniji od prvog lokala. Prelep enterijer kombinuje elemente lofta i minimalističke klasike,a tu su i savremena umetnost, predivan doručak i konceptualna neobična hrana. Meni koji je šef pripremio za festival dokazuje gorenavedeno. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom.
• Bulevar kralja Aleksandra 129 • Instagram •
Set menu
Zeleni gazpaćo sa homoljskom straćatelom
Kroketi od teleće glave sa ajolijem od limuna
Svinjska potrbušina i mladi krompir
Uganda Connect
Restoran ugandske kuhinje u Beogradu na vodi sa autentičnom hranom i fascinantnom atmosferom. Verovatno je jedino mesto u Beogradu gde možete istinski da uronite u gastronomsku kulturu Afrike. Prava ugandska kafa, samose i gulaš od zelenih banana matoke — to je set koji definitivno treba okusiti.
• Bulevar Vudroa Vilsona 8V • Instagram •
Set menu
Samosa sa junetinom
Matoke gulaš
Kafa po izboru
TT Asia
Restoran azijske kuhinje na Dorćolu je pravo skriveno blago za one koji znaju da se japanska (i generalno azijska) kuhinja ne svodi na suši i rolnice, iako su ovde odlične. U restoranu “TT Asia” spremaju, na primer, lepinjice bao, idealni ramen, pad taj, gyoze i još svašta nešto. Posebno bismo izdvojili kolekciju azijskog alkohola i koktele na njegovoj bazi. Jedan od tih koktela — gimlet od jasmina — uključen je u festivalski set.
• Braće Baruh 24 • Instagram •
Set menu
Lepinjica Bao sa dinstanom govedinom
Rolnica sa lososom i krem sirom
Egzotični gimlet od jasmina
BOM
Restoran autentične korejsko-japanske kuhinje na Savskom vencu, koji otvorio je bračni par — Korejka Lin i Japanac Sokol. Ovde spremaju kimpabe (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), činije, neobične prolećne rolnice i onigiri. Uskoro će se u BOM-u služiti set meni od jela korejske dvorske kuhinje. Nekoliko jela iz budućeg seta možete probati već sada, dok traje naš festival. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom i utorkom.
• Karađorđeva 61 • Instagram •
Set menu
Ojson: Punjeni krastavac
Džapće: Nudle od batata pržene sa povrćem i mesom
Kul Boksunga: Breskva sa krem sirom i medom
Notto
Nov-novcat italijanski restoran u samom jezgru Zemuna, gde su osmislili italijansku kuhinju u fjužn formatu. Set koji možete probati u okviru festivala idealno ilustruje taj metod: rižoto Milanese se služi sa kremom od šafrana, parmezana i mesnom redukcijom, pastu sa raguom od hobotnice dopunjava pena od limuna, a tiramisu dobija vazdušastu strukturu zahvaljujući sifon boci.
• Šumadijska 43 • Instagram •
Set menu
Grisini sa lardo slaninom i grana padano sirom odležalim 48 meseci
Rižoto Milaneze sa kremom od šafrana, parmezana i mesnom redukcijom
Paccheri pasta sa raguom od hobotnice i školjki i penom od limuna
Tiramisu iz sifon boce
OVO bistro
Gastronomski bistro u centru grada pun stila, sa tihim unutrašnjim dvorištem, inventivnom kuhinjom, sjajnom vinskom i koktel kartom i doručkom. Elegantnu jednostavnost dopunjuju neobična jela, gastronomske večere srpskih šefova i idealna usluga. U toku festivalskih dana u restoranu “Ovo” ćete moći da probate idealnu letnju salatu od lubenice sa kozjim sirom i grilovani grašak sa španskom hamon šunkom.
• Svetogorska 17 • Instagram •
Set menu
Grilovani grašak sa španskom hamon šunkom
Lubenica sa kozjim sirom
Geum
Jedno od najperspektivnijih otvaranja ovog proleća. U restoranu kod Botaničke bašte sa suzdržanim skandinavskim enterijerom spremaju eksperimentalnu i jako ukusnu hranu, prateći princip lojalnosti i ekologije. Meni se menja skoro svake nedelje, ali za festival je šef Ivan Severov smislio zaista neobičan set: raskošni tartar sa čipsom od krompirove kore, odrezak od karfiola sa kremom od limunove kore i musom od belog luka, kao i neobični sladoled od kora hleba sa slanom karamelom.
• Takovska 45a • Instagram •
Set menu
Tartar od dijafragme bika, sa čipsom od krompirove kore
Odrezak od karfiola sa kremom od limunove kore i musom od belog luka
Sladoled od kora hleba sa sladnom karamelom