Restoranski festival “Nova Lica” 
Od 15. do 28. jula 12 najboljih novih lokala će predstaviti svoje degustacione setove

Od 15. do 28. jula Mapa Mag će održati restoranski festival “Nova Lica” u Beogradu. U toku ove dve nedelje u 12 novih restorana, otvorenih u poslednje dve godine, služiće se specijalni festivalski setovi, koji u punoj meri prikazuju talenat šefova i format konkretnog lokala. U festivalu učestvuju najrazličitiji lokali: od idealnog restorana vojvođanske kuhinje i autentičnog korejsko-japanskog projekta do teksaškog BBQ i veganskog “dark-kitchen” koncepta sa modernističkom hranom. 

Osnovni cilj festivala je da pruži građanima i turistima mogućnost da u punoj meri ocene raznovrsnu gastronomsku ponudu novih projekata, pa je zato uvedena jednaka cena za sve festivalske setove — 2000 dinara.

Predstavljamo vam svakog od učesnika.

Tekst: Mapa Mag
Fotografije: Konstantin Kondrukhov


 

Pietra West

Za razliku od prvog lokala na Vračaru (koji se našao na spisku 50 najboljih picerija u Evropi izvan Italije), cilj novobeogradske “Pietre” je da pruži pun spektar italijanske kuhinje. U novom prostranom restoranu (dizajnirao ga je studio Ane Nenadović) možete probati rižoto, pastu, bruskete i lazanju, kao i odlična evropska vina. U okviru festivala tim će spremiti neobični karpaćo, autorsku verziju Wellington Cotto i tart sa sladoledom od manga.

Omladinskih brigada 86eInstagram • 

Set menu

Karpaćo od sporo kuvane teletine na kremi “San Marzano”

Wellington Cotto: sporo kuvana kolenica, blago dimljena, sa kalabrijskom Nduja kobasicom i šampinjonima u kori od napolitanskog testa za picu

Tart sa sladoledom od manga

Salaš Zvonko Bogdan

Restoran tradicionalne vojvođanske kuhinje muzičke legende i slavnog vinara Zvonka Bogdana zauzima najvažniji položaj u Beton hali. Lokal je postao ključna tačka prave srpske kuhinje i vina u turističkom delu grada, pritom pruža izvanrednu uslugu. Tim je za festival spremio set od četiri jela, pritom će gosti imati izbor svih jela, osim salate. Na primer, za zakusku morate poručiti ili supu od morke, ili vojvođanski tartar — nije lako!

Karađorđeva 2 • Instagram • 

Set menu

Supa od morke / vojvođanski tartar 

Perkelt / Paorska mućkalica

Kupus salata

Štrudla sa makom / orasima

Bistromat

Fascinantni restoran autorske kuhinje šefa Nikole Kovačevića u Zemunu. Karakterističan je po otvorenoj kuhinji, zahvaljujući kojoj posetioci mogu da posmatraju rad šefa, i modernističkom pristupu klasičnoj francuskoj kuhinji, u kojem se poznavanje klasičnih tehnika i poštovanje tradicija harmonično stapaju sa eksperimentima i savremenim pogledom na kulinariju. Obično leti restoran ne radi, ali je Nikola prekinuo odmor radi našeg festivala. Ne zaboravite da pred dolazak rezervišete sto.

Glavna 51, ZemunInstagram • 

Set menu

Koktel “Kir Royale”

“Steak Tartare”, puter sa vlašcem, tost

Filet Mignon “Monte Carlo”, krema od šargarepe sa kurkumom, spanać na puteru, mladi krompir iz rerne, sos Demiglas

Krem brule

In smoke we trust

Jedan od najbolje osmišljenih koncepata u klasteru “Gastroшor” je teksaški roštilj “In Smoke We Trust”. Projektom se bave šefovi Marin Rudić i Marko Karas, koji su detaljno proučili američke tradicije spremanja mesa. Na meniju su: brisket, drpano prase, i razni drugi pečeni i dimljeni mesni delikatesi, koji se spremaju u pravom smokeru. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom.

Žorža Klemansoa 29aInstagram • 

Set menu

Pull Pork burger

Spicy wedges krompirići

Lokalno zanatsko pivo

Moba

Definitivno najinteresantniji dark kitchen koncept u Beogradu, koji je toliko neobičan i zanimljiv da jednostavno nismo mogli da ih ne pozovemo na učešće u festivalu. “Moba” je veganski projekat, gde od voća i povrća spremaju prava čuda: tu su burger sa sušenom cveklom fermentisanom u sporama japanskih šitake pečuraka, veganski ćevapi, namazi, domaći hleb i sir. U okviru festivala ovde će vas poslužiti setom sa dimljenim stejkom od lavlje grive i raskošnim pireom sa tartufima.

Instagram • 

Set menu

Dimljeni stejk od lavlje grive na fondant cvekli 

Pire krompir sa tartufima i biber miso sos

Salata sa dresingom od limete

Jogurt visnja choco cake

Tisa New Balkan Cuisine

Tim restorana “Iva New Balkan Cuisine”, koji je zaslužio pohvalu Mišlenovog vodiča, kreirao je projekt “Tisa”, prostraniji i elegantniji od prvog lokala. Prelep enterijer kombinuje elemente lofta i minimalističke klasike,a tu su i savremena umetnost, predivan doručak i konceptualna neobična hrana. Meni koji je šef pripremio za festival dokazuje gorenavedeno. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom.

Bulevar kralja Aleksandra 129 • Instagram • 

Set menu

Zeleni gazpaćo sa homoljskom straćatelom

Kroketi od teleće glave sa ajolijem od limuna

Svinjska potrbušina i mladi krompir

Uganda Connect

Restoran ugandske kuhinje u Beogradu na vodi sa autentičnom hranom i fascinantnom atmosferom. Verovatno je jedino mesto u Beogradu gde možete istinski da uronite u gastronomsku kulturu Afrike. Prava ugandska kafa, samose i gulaš od zelenih banana matoke — to je set koji definitivno treba okusiti.

Bulevar Vudroa Vilsona 8V • Instagram • 

Set menu

Samosa sa junetinom

Matoke gulaš 

Kafa po izboru

TT Asia

Restoran azijske kuhinje na Dorćolu je pravo skriveno blago za one koji znaju da se japanska (i generalno azijska) kuhinja ne svodi na suši i rolnice, iako su ovde odlične. U restoranu “TT Asia” spremaju, na primer, lepinjice bao, idealni ramen, pad taj, gyoze i još svašta nešto. Posebno bismo izdvojili kolekciju azijskog alkohola i koktele na njegovoj bazi. Jedan od tih koktela — gimlet od jasmina — uključen je u festivalski set.

Braće Baruh 24 • Instagram • 

Set menu

Lepinjica Bao sa dinstanom govedinom

Rolnica sa lososom i krem sirom

Egzotični gimlet od jasmina

BOM

Restoran autentične korejsko-japanske kuhinje na Savskom vencu, koji otvorio je bračni par — Korejka Lin i Japanac Sokol. Ovde spremaju kimpabe (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), činije, neobične prolećne rolnice i onigiri. Uskoro će se u BOM-u služiti set meni od jela korejske dvorske kuhinje. Nekoliko jela iz budućeg seta možete probati već sada, dok traje naš festival. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom i utorkom.

Karađorđeva 61 • Instagram • 

Set menu

Ojson: Punjeni krastavac

Džapće: Nudle od batata pržene sa povrćem i mesom

Kul Boksunga: Breskva sa krem sirom i medom

Notto

Nov-novcat italijanski restoran u samom jezgru Zemuna, gde su osmislili italijansku kuhinju u fjužn formatu. Set koji možete probati u okviru festivala idealno ilustruje taj metod: rižoto Milanese se služi sa kremom od šafrana, parmezana i mesnom redukcijom, pastu sa raguom od hobotnice dopunjava pena od limuna, a tiramisu dobija vazdušastu strukturu zahvaljujući sifon boci.

Šumadijska 43 • Instagram • 

Set menu

Grisini sa lardo slaninom i grana padano sirom odležalim 48 meseci

Rižoto Milaneze sa kremom od šafrana, parmezana i mesnom redukcijom

Paccheri pasta sa raguom od hobotnice i školjki i penom od limuna

Tiramisu iz sifon boce

OVO bistro

Gastronomski bistro u centru grada pun stila, sa tihim unutrašnjim dvorištem, inventivnom kuhinjom, sjajnom vinskom i koktel kartom i doručkom. Elegantnu jednostavnost dopunjuju neobična jela, gastronomske večere srpskih šefova i idealna usluga. U toku festivalskih dana u restoranu “Ovo” ćete moći da probate idealnu letnju salatu od lubenice sa kozjim sirom i grilovani grašak sa španskom hamon šunkom.

Svetogorska 17 • Instagram • 

Set menu

Grilovani grašak sa španskom hamon šunkom

Lubenica sa kozjim sirom

Geum

Jedno od najperspektivnijih otvaranja ovog proleća. U restoranu kod Botaničke bašte sa suzdržanim skandinavskim enterijerom spremaju eksperimentalnu i jako ukusnu hranu, prateći princip lojalnosti i ekologije. Meni se menja skoro svake nedelje, ali za festival je šef Ivan Severov smislio zaista neobičan set: raskošni tartar sa čipsom od krompirove kore, odrezak od karfiola sa kremom od limunove kore i musom od belog luka, kao i neobični sladoled od kora hleba sa slanom karamelom.

Takovska 45a • Instagram • 

Set menu

Tartar od dijafragme bika, sa čipsom od krompirove kore

Odrezak od karfiola sa kremom od limunove kore i musom od belog luka

Sladoled od kora hleba sa sladnom karamelom

Mapa+: naši bilteni i partnerska kartica

Najbolji način da podržite projekt