The book of elsewhere 5 razloga da pročitate prvi roman Kijanua Rivsa

Mapa Mag zajedno sa lancem knjižara “Vulkan” nastavlja rubriku u kojoj predstavlja najzanimlivije i neobične knjige na engleskom jeziku koje možete pronaći u Beogradu. Knjige u originalu nisu samo najbolji način da proširite svoj vokabular, već i mogućnost da upoznate autorski stil dok tekst još nije prošao kroz prevodilačke ruke.

U novom izdanju se našla knjiga glumca Kijanua Rivsa, objavljena u avgustu. Neočekivano, ne radi se o autobiografiji, već o fantastičnom romanu o ratniku koji ima 80.000 godina i zasitio se besmrtnosti.


 

Prvi roman Kijanua Rivsa

Oni koji prate život Kijanua Rivsa znaju da slavni Neo iz “Matriksa” ima mnoštvo hobija. Na primer, muzika: ovog leta je posetio srpski festival “Arsenal”, gde je nastupio sa svojim alternativnim rok bendom “Dogstar”. “Knjiga iz drugog sveta” (slobodni prevod) nije prvo književno ostvarenje glumca, ali je prvi roman. Radnja se bazira na seriji stripova o BRZRKR, koje su Rivs i njegovi koautori Met Kindt i Ron Gorni objavili 2021. godine. BRZRKR je imao 12 nastavaka sa ukupnim tiražom od više od 2 miliona primeraka.

Koautor romana je Čajna Mjevil

Često romane koje objavljuju glumci sa svojim imenom na koricama “iz senke” pišu drugi ljudi ili barem asistiraju. Roman Rivsa je takođe pisalo dva para ruku, ali ime koautora krasi korice — radi se o slavnom britanskom piscu fantastike Čajni Mjevilu. Autor bestselera “Stanica Perdido”, “Ožiljak” i “Kraken”, uprkos opaskama Rivsovih agenata, smesta je pristao da preradi glumčeve ideje u pravi roman. Sudeći po reakciji književnih kritičara, odradio je izvrstan posao!

Glavni junak ima 80 hiljada godina (i dosta mu je besmrtnosti)

Roman ima fascinantan zaplet: knjiga pripoveda o “bizarno snažnom” ratniku. Unuta je “sposoban da ljudima počupa ruke i udarcem probije grudni koš”, ali je smoren i traži smrt. Junak ima 80 hiljada godina i jednostavno se umorio od života. U intervjuu za “The Guardian” Rivs se prisetio da je ideja stripa nastala iz dečije ljubavi prema surovim akcionim filmovima i suludim likovima, ali i iz iskustva glume u fantastičnim filmovima. U drugom intervjuu je spomenuo i da često razmišlja o smrti, a iz tih misli crpi snagu.

Takođe, Unuta jako liči na Kijanua (mada ne u svemu)

Odmah nakon objave prvog stripa BRZRKR 2021. godine i fanovi, ali i književni novinari su primetili da protagonista fizički liči na samog Rivsa, ali i više od toga. Fanovi su primetili dramske paralele sa realnom biografijom autora. Na primer, činjenicu da su sva Unutina deca mrtvorođena (1999. partnerka Rivsa Dženifer Sajm je rodila mrtvu devojčicu, a godinu i po dana kasnije poginula je u udesu). Međutim, za razliku od miroljubivog i dobroćudnog Rivsa, koji je stekao reputaciju jednog od najskromnijih i najdražih predstavnika Holivuda, lik iz knjige je pun besa i okrutnosti.

Protagonistu ćemo videti i na velikom ekranu

Roman nije nastavak, niti prikvel stripa, to je samostalna priča gde su isti likovi zastupljeni na druge načine, kao različite inkarnacije istog junaka. Tako da ne možemo znati, hoće li biti produžetka. Ali ćemo definitivno sresti Unutu na filmu: priča je već postala osnova za scenario na kojem  radi Netflix. Rivs će (naravno!) tumačiti glavnu ulogu, ali i producirati ceo poduhvat.

Mapa+: naši bilteni i partnerska kartica

Najbolji način da podržite projekt