9 otvaranja marta u Beogradu Nova “Koordinata”, grilovana piletina i kajzeršmarn

Delimo sa vama glavna otvaranja marta u Beogradu: gde da odete po mača tonik i mango lassi, a gde da potražite austrijske kajzeršmarne i vrhunsku grilovanu piletinu.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa i drugo piće

Simbol

Dopuna na gradskoj spešelti mapi — udobni kafić “Simbol” otvorio se prekoputa MTS dvorane. Na meniju ima svega: od uobičajne kafene klasike do cold brew, bambla, espreso i mača tonika. Možete prezalogajiti sveže pecivo, kroasan ili mafin.

Dečanska 19Instagram

Efi

Na Dorćolu je krenuo sa radom maleni kafić “Efi” — svega par stolova unutra i mala bašta. Možete popiti ceđeni sok, vino, rakiju i, naravno, kafu. Služe i pecivo iz pekare “Kultura Hleba”.

Gospodar Jovanova 35Instagram

 
Hrana

Koordinata Beograd

Zemunska “Koordinata” je otvorila pravi restoran u prizemlju hotela “Beograd”. Enterijer ostavlja bez daha: starinski lampioni, goli beton, i glavna atrakcija — otvorena kuhinja. Koncept je ostao isti: autorska kuhinja od lokalnih namirnica. Uveče se služe set-meniji: mesni, riblji ili vegetarijanski. Vinska karta naravno zaslužuje sve pohvale!

Nemanjina 5Instagram

Royal India

Novi indijski restoran, koji insistira na autentičnosti. Nalazi se u samom centru grada, tik do Trga Republike. Enterijer je šaren, porcije su velike, a na meniju se našla čitava klasika indijske kuhinje: karti, masala, palak panir, naan, mango lassi. Imaju i kombo ponude, uključujući vegetarijansku opciju.

Obilićev venac 27Instagram

Lucente

Na Vračaru se na mestu bivšeg “Scampia” otvorila picerija “Lucente”. Ovde spremaju autentičnu rimsku picu: “”Margartitu”, “Kaprićozu”, “Mortadelu”, picu sa pršutom ili, na primer, sa tunjevinom. Služe i vino — izbor je solidan.

Njegoševa 54Instagram

Gastro Gistro

U susednoj Krunskoj proradio je simpatični restoran u ar deko stilu — “Gastro Gistro”. Meni se fokusira na grilovanouj piletini (da!), iz koje su povadili sve kosti i hrskavice: na kraju se dobija izvrsno nežno belo meso. Uz njega možete naručiti krompir, crni paradajz, buratu ili grilovano povrće.

Krunska 30Instagram

Kaiser&Co

U Beogradu se otvorio prvi lokal koji služi kajzeršmarn — jedan od najpopularnijih austrijskih deserta, koji je (bartem legenda glasi tako) obožavao Franc Jozef. Klasični kajzeršmarn se priprema sa šećerom u prahu, ali u “Kaiser&Co” su osmislili varijante sa pistaćima, trešnjama i nutelom. Ima i slanih: sa šunkom i kačkavaljem, sa kulenom i pavlakom, sa ajvarom, kajmakom i čvarcima.

Skenderbegova 41Instagram

Novi Жburger

Burgerdžinica iz Cetinjske je otvorila drugi lokal — na Vračaru. Na meniju “Жburgera” nema, nažalost, vegetarijanskih opcija, ali postoji, na primer, opcija sa sosom od tartufa. Glavni razlog da odete kod njih jeste činjenica da je na prošlogodišnjem beogradskom Burger Festu “Жburger” osvojio prvo mesto, tako da je trenutno zvanično najbolji proizvođač burgera u gradu.

Koče Kapetana 2Instagram

Švedski Sto

Na Zvezdari se otvorio restoran, čiji koncept sledi iz samog naziva — “Švedski sto”. Fiks cena zavisi isključivo od doba dana: doručak se plaća 700 RSD, ručak — 1300 RSD, a večera — 1100 RSD. Asortiman je raznovrsni, iako bez nekih finesa: salate, meso, prilozi, supe i čorbe i poslastice.

• Bulevar Kralja Aleksandra 202 • Instagram

Mali Nevaljali Vuk: Boemski šik, brančevi i speakeasy bar

Otkrivamo jedan od najzanimljivijih lokala na Vračaru