Arhitektura: Najneobičniji Mekdonalds u Srbiji (a možda i u čitavoj Evropi)
Neobična subotička znamenitost

Bacite pogled na interijer najneobičnijeg Mekdonaldsa u Srbiji, a možda i u čitavoj Evropi. Smešten je u zgradi Gradske kuće u Subotici. 

U Subotici, na severu Srbije, nalazi se jedan od najneobičnijih Mekdonaldsa na svetu. I da, ovde nema robota i haj-tek arhitekture. Sasvim suprotno, ovde se hamburgeri i pomfrit služe unutar jedne stare kafane. 

Kafana se nalazi u samom zdanju Gradske kuće koju su 1912. sagradili mađarske arhitekte. Na početku XX veka Gradska kuća u stilu mađarske secesije ili art-nuvo postala je najviše arhitekturalno dostignuće u gradu. Danas se u njoj nalazi vidikovac na visini od 45 metara, kao i gradska većnica. Fasadu krasi višebojna keramika, a oko nje su Zelena i Plava fontana, koje su ukrašene crepom iz mađarske fabrike Žolnai. U Gradskoj kući smešten je i Mekdonalds, naizgled ni po čemu poseban. Međutim, vredi svratiti na ovo mesto ne samo kako bismo kupili big mac ili happy meal, već da bismo se našli usred istočnoevropske arhitekturalne bajke koja se spaja sa golden arches novog sveta.

Kada uđete u restoran brze hrane, dospevate u staru kafanu sa starinskim lusterima, vitražima, vijugavim stepeništem i šarenim mozaikom. Otkada je gradska kuća podignuta, na ćošku je radila centralna gradska kafana. Bilo je to važno mesto okupljanja kulturnih subotičkih delatnika — novinara, pisaca i slikara. Pre stotinu godina akcenat je bio na kafi, te je iz Mađarske uvezeno sve što je bilo neophodno za služenje kafe, kao što je keramičko posuđe.

Ispred kafane je napravljena bašta sa verandom sa koje su posetioci mogli da uživaju posmatrajući tramvaj, što je bio ponos Subotice onoga vremena. Kafana je zatvorena 1946. godine, a na njeno mesto je došla robna kuća, kao i restoran Agros. 1997. godine se mesto restorana pojavio Mekdonalds, ali novi vlasnici praktično uopšte nisu menjali unutrašnjost restorana. Sačuvani su i raskošni vitraži, rezbareni drveni paneli, neobični ukrasi od kovanog gvožđa, dekorativne pločice i zidno slikarstvo.


Tekst: Nadja Samodurova
Fotografije: Junona Slavina 

Junska plejlista

Tattoo umetnice Sanje Stojkov                                                        

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana...