Bom: Kako korejsko-japanski par sprema domaću narodnu kuhinju u Beogradu A uskoro će otvoriti i pravi restoran

U prevodu sa korejskog “Bom” znači proleće. I već ovog proleća bračni par, Korejka Lin i Japanac Sokol, otvoriće na Savamali istoimeni restoran. Tim “Mapa Mag” je već probao njihovu hranu i apsolutno se oduševio! Predstavljamo vam ovaj neobični projekat.

Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Anton Velt


 

Sokol je prvi put došao u Srbiju pre 20-ak godina kao student a zatim je dugo godina radio kao prevodilac srpskog i menadžer u Japanskom fudbalu. Završivši sportsku karijeru, pre izvesnog vremena ponovo je došao u Beograd kao službenik  Ambasade Japana sa suprugom Lin, Korejkom koja se u domovini bavila modnim dizajnom.

U Beogradu, kako kažu Sokol i Lin, nije tako lako pronaći autentičnu korejsku ili japansku hranu, posebno onu koja se sprema kod kuće, pa su odlučili da osnuju sopstveni projekat “Bom”. Najpre su spremali hranu kod kuće, za prijatelje, zatim su otvorili internet nalog da bi i drugi mogli nešto da probaju, a nedavno su iznajmili prostor u blizini Beograda na vodi, gde će uskoro otvoriti restoran.

Projektom se uglavnom bavi Lin, tako da većinu menija čine korejska jela: luksuzni kimbap (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), domaći kimči, dalgjalmari (korejski omlet), jangnjom piletina (hrskava u slatkom i ljutom sosu) i, naravno, bibimbap — korejske činije sa mesom i povrćem i prženim jajetom na belom pirinču.

Japanska kuhinja na meniju uključuje onigiri (na primer sa tunom ili jajetom), japanske prolećne rolnice u hrskavom testu, miso supu i elegantno upakovane bento ručkove. Kada je reč o ambalaži, Linino dizajnersko iskustvo je odmah primetno ovde: ona stavlja sva jela u elegantne kutije i tegle i pažljivo ih vezuje kanapom.

Lin i Sokol većinu potrebnih namirnica kupuju u Beogradu, ali po neke retke sastojke i začine moraju da putuju u druge evropske zemlje ili da ih donose sa putovanja u domovinu. Možda će to ubuduće morati da se radi češće: u novom restoranu, pored domaće hrane, kako Lin obećava, vremenom će se moći probati i prefinjenija jela korejske dvorske kuhinje, koja upravo sada doživljava novi procvat, ali u Evropi je možete probati samo u nekoliko restorana.