Pelivan Sladoled, baklava i boza

Tekst: Mila Milojević
Fotografije: Konstantin Kondrukhov / Mapa Mag

Godina osnivanja: 1851.

Najstariju poslastičarnicu u gradu osnovao je 1851. Mustafa Pelivan, Goranac, ulični prodavac sladoleda i boze i talentovani rvač. Zahvaljujući pobedama na takmičenjima u rvanju sakupio je novac kojim će otvoriti poslastičarnicu, a ovaj svoj talenat ovekovečio je njenim nazivom — ,,pelivan” na turskom znači rvač. U to vreme bila je smeštena na mestu današnjeg Staklenca kod Trga republike, ali je tokom bombardovanja 1941. srušena, da bi je iste godine Mustafin unuk Azir otvorio prekoputa Glavne pošte, gde se i danas nalazi, u vlasništvu iste porodice.

Danas većina redovnih mušterija u Pelivan dolazi jer ih za ovo mesto vezuju uspomene iz detinjstva, kada su ih tu dovodili bake i deke. Oni su svedoci da kvalitet kolača ne opada, da mnoge —  baklave, alvu, sudžuk, žito, i naravno, bozu, limunadu i gemišt,  još uvek prave po originalnom receptu. Sada je, ipak, u ponudi veliki broj kolača kojih te davne 1851. nije bilo. Na primer, kolač Pelivan, od crne i bele čokolade, Nutele i vanile, ili Bela gracija, plazma i malina, nastali su upravo ovde, a naša je preporuka da obavezno probate i kolač trileće.

Ipak, zaštitni znak ove legendarne radnje ostao je njihov sladoled, za koji mnogi tvrde da je najbolji u Beogradu. Po receptu Azira Pelivanovića, koji je prvi u Jugoslaviji počeo da prodaje sladoled na kugle, tehnika je i danas ostala ista, iako je u ponudi više ukusa nego što ih je bilo u njegovo vreme. Poslastičarnica će 24. maja proslaviti 172 godine postojanja — tradicionalno na ovaj dan svake godine dele besplatan sladoled, ali definitivno vam ne preporučujemo da čekate toliko dugo da ga probate.

 Bulevar kralja Aleksandra 20Instagram