Vodič kroz umetničku četvrt u Cetinjskoj Berlinski Krojcberg u našoj manjoj verziji na mestu nekadašnje pivare

Nekada se na području četvrti Cetinjska 15 nalazila pivara pod nazivom „Beogradska industrija piva“ (BIP). Zlatno doba pivare bile su sedamdesete, kada je BIP snabdevao više od četvrtine tržišta piva u Jugoslaviji. Godine 2015. pivara je objavila bankrot, a posle izvesnog vremena su njeno mesto naselili barovi iz Savamale. Cetinjska 15, vodeći hotspot među beogradskim barovima, danas predstavlja našu malu verziju berlinskog Krojcberga. Ovde se nalazi nekoliko desetina objekata. Predstavićemo vam najzanimljivija mesta.

Tekst: Nadja Samodurova, Danil Koržuev
Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Zaokret

Bar „Zaokret“, najpopularniji među modnom srpskom omladinom, nalazi se na samom početku četvrti. Pre podne je u baru puno frilensera, koji bar koriste kao mesto za rad, a negde posle 16.00 časova postaje vrlo bučno. U baru se organizuju žurke sa didžejevima-rezidentima, i, mada ređe, kamerni koncerti.  U „Zaokretu“ postoji veliki izbor zanatskog piva i kafe po pristupačnim cenama, plus, ovde služe branč. Mesto će se posebno dopasti ljubiteljima indi muzike, jer lokalni didžejevi vrlo pažljivo biraju plejliste, pa možda upravo zato ovaj bar i zovu najhipsterskijim mestom u Beogradu; drugi razlog je taj što ovde uvek možete naleteti na nekog od lokalnih predstavnika muzičke industrije, novinara, modela ili prijatelja bara.

• Detaljnije

Zaokret

Sprat

„Sprat“ je veliki bar koji se nalazi odmah iznad bara „Zaokret“ i nudi odličan izbor zanatskog piva (više od 16 vrsta). U toku dana se ovde organizuju predavanja i master-klasovi i igraju društvene igre. Tokom bitnih praznika, “Sprat”, “Zaokret” i još jedan bar iz komšiluka, “Lift”, organizuju velike žurke sa jednom kartom za sva tri lokala, na koje pozivaju poznate evropske i lokalne didžejeve.

Detaljnije

Sprat

Lift

Omanji bar “Lift” se nalazi na drugom spratu susedne zgrade. Leti je otvorena veranda, u kojoj većina posetilaca rado provodi vreme. U ovom baru često nastupaju popularni lokalni didžejevi, pa baš ovde ljudi dolaze kako bi igrali. Između ostalog, unutra se može igrati i bilijar i pikado.  Ovde nema velikog izbora zanatskog piva, ali zato možete popiti kvalitetan burbon ili džin.

• Detaljnije

Lift

Ljubimac

Ne tako istaknut bar, odmah pored „Zaokreta“, predstavlja mesto u koje se uvek možete povući i provesti vreme u tišini. Obično je ovde malo ljudi, a naročito je tiho u dnevnim časovima. Ovo se može lepo iskoristiti, jer je bar opremljen tako da se u njemu može raditi. Ovde možete sresti ljude koji čitaju knjige i igraju društvene igre. Ovo je jedno od najmanjih mesta u Cetinjskoj 15, sa vrlo prijatnom kućnom atmosferom.

Detaljnije

Ljubimac

Polet

Jedan od starosedelaca ove četvrti, bar “Polet” skriven je u ćorsokaku iza bara “Lift”. Sami vlasnici pozicioniraju ovaj prostor kao “klub avangarde” i “umetnički prostor”. I ovo, zaista, i nije samo bar, ovde se često održavaju koncerti avangardne muzike, na primer, ambijentalne ili folk muzike. Takođe se u baru često organizuju večeri poezije i predstave. Međutim, vikendom u baru “Polet”, kao i na drugim mestima u Cetinjskoj, nastupaju didžejevi i može se naleteti na glasnu žurku.

Detaljnije

Polet

DIM

Godine 2017. vlasnici kultnog beogradskog noćnog kluba ,,Dragstor“ otvorili su klub i bar pod nazivom „DIM“ u Cetinjskoj. Bar se nalazi u mračnoj uličici, skriven iza neprimetnih crnih vrata. Međutim, unutrašnjost očarava svojom estetikom: betonske stepenice vode u veliku prostoriju sa stubovima u obliku pečurka, šankom sa dugačkim ogledalom i roze mestom za didžeja, koje zauzima petinu prostorije. U baru „DIM“ često organizuju žurke LGBTQ+ zajednice i odabrane DJ setove, a ponekad možete dospeti na modne revije i veliki dreg šou. Organizatori imaju za cilj da naprave platformu za umetnike, muzičare i didžejeve radi zajedničkih interdisciplinarnih eksperimenata.

• Detaljnije

DIM

Yugovinyl Record Store

“Yugovinyl” je specijalizovano mesto za prodaju gramofonskih ploča jugoslovenskih muzičara. Međutim, ovde takođe možete pronaći sjajnu selekciju albuma savremenih indi grupa iz celog sveta, na primer PJ Harvey ili Arcade Fire. Ponekad ćete u “Yugovinylu” imati priliku da čujete DJ setove na tim istim pločama, a za bolju atmosferu preporučujemo da u manjem baru prodavnice naručite po koji proizvod lokalnih pivara.

Detaljnije

Yugovinyl

Art space KULA 

Umetnička meka četvrti, galerija “Kula”, otvorila se 2021. Na samom ulazu u prostor teško je zaobići velike umetničke objekte koji vam vise tik iznad glave. “Kula” ima četiri sprata sa ne tako velikim prostorijama: u prizemlju se nalazi radnja sa sezonskim radovima mladih umetnika, dok se ostale površine koriste za izlaganje naprednih loklanih i stranih autora. Uzgred, preko dana se sa prozora male kule pruža simpatičan pogled na grad.

Detaljnije

Kula

Kutijica

Kada se krene prema klubu “DIM”, možete uočiti duboko zavučena zelena vrata koja su, po pravilu, otvorena, i pored kojih se mogu videti dva crna psa, koji pripadaju vlasnici ovoga mesta. U kafiću se spremaju domaća veganska jela, dok se jelovnik menja iz dana u dan: ovde možete pojesti jedan dobar ručak od sočiva, spanaća, brokolija, cvekle i drugog voća i povrća.

Detaljnije

Kutijica

Anti Shop Elektropionir 

Ovo je jedan od pionira ove četvrti i radnja sa gramofonskim pločama, a ujedno i klub i bar. Osnovao ga je 2016. godine Lav Bratuša, bubnjar beogradske grupe “Darkwood Dub”. Ovde se često održavaju koncerti alternativne lokalne muzike i druga dešavanja. Što se tiče kupovine, osim ploča ovde možete nabaviti, recimo, majicu sa logoom nekog kultnog benda.

Detaljnije

Anti Shop Elektropionir

Bluz i Pivo

Vodeća lokacija za sve ljubitelje bluza i džeza u Beogradu — ovde ne samo da ih vole već ih i sviraju svakog dana bez izuzetaka. U “Bluzu i Pivu” ćete često čuti zvezde svetske veličine, na primer, početkom godine ovde je nastupio Mud Morganfield. Takođe, u baru redovno organizuju vintidž bazar, na kojem možete da se obučete u lokalne brendove od glave do pete.

Detaljnije

Splav Suvenir

Živopisan pogled na reku i veliki izbor morske ribe

DJ

Kifle od mlečnog testa i Krotenbuš