“Idol” u ulici Strahinjića Bana
Tiki bar i restoran tradicionalne kineske kuhinje na Dorćolu

U ulici Strahinjića Bana na Dorćolu otvorio se “Idol”. Ovo je prvi bar koji se specijalizuje za polinežanske tiki koktele u Beogradu. Istovremeno je i restoran sa jelima tradicionalne kineske kuhinje. Mapa Mag je posetio novi lokal i iznosi vam razloge zašto i vi treba da svratite.

Tiki su popularne drvene figurine božanstava i poseban smer barske kulture u Polineziji. Amerikanac Don Bič otvorio je 1933. u Holivudu lokal čiji se enterijer bazirao na bambusu i rotangu, tropsko bilje je ukrašavalo zidove, a kokteli su mahom bili na bazi ruma sa dodacima voćnih sokova i služili su se u čudnovatim čašama nalik na ostrvske idole. Format tiki-bara ubrzo je postao popularan, pa se proširio po celom svetu, ali do sada nije bio zastupljen u Beogradu. Sada jeste.

“Idol” se otvorio u ulici Strahinjića Bana na Dorćolu. Enterijer bara teško će ikoga ostaviti ravnodušnim, jer odiše duhom etno tradicije.  Svetla su prigušena, zidovi su ukrašeni izrezbarenim licima tropskih božanstava, šank svetli blago neonski, a svuda su egzotične maske koje je ekipa donela iz raznih krajeva sveta (najvrednija je maska sa Obale Slonovače koja visi iznad bara). U dekoraciji su korišćeni zidni murali, biljke i antikviteti: na primer, sale krase kineski kredenac iz tridesetih, luksuzni ekran od tamnog drveta i crni nameštaj sa bizarnim rezbarenim šarama.

Za hranu u okviru projekta je zadužen kineski glavni kuvar Šen Bin San čije je iskustvo istinski ogromno. Kuvarski zanat je počeo da uči sa 14 godina, kada je postao pomoćnik poznatog stručnjaka za spremanje lamjen nudli. Zatim je proučavao kuhinju južne Kine, nekoliko godina je radio u jednom od najvećih restorana u Landžou sa još 80 kuvara u ekipi, u velikom lancu u Pekingu, a zatim se preselio u Beograd. Šen Bin je uvek prisutan u kuhinji. Baš zato “Idol” radi kao restoran od utorka do nedelje, dok se ponedeljkom i posle 21.00 gostima nude jednostavnije barske zakuske.

Šen Binov meni je zasnovan na autorskim interpretacijama kineskih klasika i popularnoj panaziji. Za predjelo možete dobiti tucane krastavce, ljutu salatu od morskih algi i crne pečurke sa ljutim sosom. Tu je i prilično veliki izbor čorbi i supa, naša glavna preporuka jeste izdašna čorba sa goveđim mesom i zelenišem. Od glavnih jela, definitivno treba probati kineske knedle (birate od tri vrste), govedinu na sečuanski način sa spanaćem i originalnim kineskim začinima, svinjetinu u crvenom sosu na bazi fermentisanog pirinča i ljute gambore sa šitake pečurkama — idealno meze uz tropske koktele.

Kad smo kod koktela, zvezde menija su, naravno, tiki. Njihovo spremanje tim je usavršio u okviru svog prvog barskog projekta u Samari. Iz Rusije nisu samo doveli iskusnog šankera i doneli tehniku, već i keramičke čaše izrađene po narudžbini, jer takav je red tiki kulture: uz svaki napitak ide poseban oblik čaše. Recimo, koktel “Frida”, na bazi džina sa dodatkom čili sirupa, limunske trave i jagode, služi se u čaši sa likom velike meksičke slikarke. Hrabriji mogu da okuse “Zombie” sa nekoliko vrsta ruma i apsentom, a za zaljubljene tu je “Meka Aloha” — spektakularni koktel za dvoje u bokalu nasred kog gori vatrica. Veći deo koktela je autorski, plus, tim skoro da i ne koristi unapred pripremljene sastojke i sve radi sam: suše voće, kuvaju sirupe, prave likere i spremaju voćne piree. Osim tiki, rado će vam napraviti i klasike, kao što su “Negroni” ili “Kosmopolitan”, ili ponuditi veliki izbor bezalkoholnih «moktela», i po koji od sopstvenih eksperimentalnih napitaka, na primer “Serbian Kiss” na bazi kajsijevače.

 • Idol • Strahinjića Bana 61 • Instagram


Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Junona Slavina

Kako je organizovan hotel ,,Metropol”

I ko ovde radi                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Plejlista oktobra

Od nojz rok benda “Cactus Fields”