Instagram profil sa beogradskim enterijerima ranog modernizma
Istorija dizajna i potraga za inspiracijom

U novoj rubrici pod nazivom  ,,Pratimo i preporučujemo” pričaćemo o urbanim blogovima koji nas inspirišu. U prvom izdanju se našao instagram @streamline.belgrade, sa enterijerima ulaza beogradskih zgrada u stilu ranog modernizma međuratnog perioda.

Autor bloga se zove Maks, doselio se u Beograd iz Peterburga u septembru. Primarno se bavi nekretninama, ali prema rečima Maksa, stare zgrade predstavljaju njegovu istinsku strast.

Maks, bloger:

„Od samog dolaska dosta vremena provodim u proučavanju grada i primetio sam da većina zgrada pripada međuratnom periodu, a posebno su privlačne one projektovane u stilu ranog modernizma ili tzv. strimlajn moderne. Te zgrade su izrazito bitne za vizuelni identitet Beograda, ništa manje od, recimo, socijalističkog modernizma. Međutim, bio sam iznenađen da su mahom neistražene (nije mi pošlo za rukom da pronađem na internetu ijednu fotografiju). Zato svaki put kad sam u mogućnosti ulazim u zgrade kako bih napravio nekoliko slika.

To se pretvorilo u moj hobi, dok je instagram usledio kao prirodni razvoj događaja (sve slike na blogu su moje). Smatram da svet mora da se upozna sa tim skrivenim draguljima Beograda. Trenutno, moj projekat je usredsređen na vizuelnu estetiku, istoriju dizajna i potragu za inspiracijom. Ali u budućnosti želim da produbim temu, proučim priče bivših vlasnika tih kuća i njihovih arhitekata”.

 


Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: @streamline.belgrade