Junska otvaranja u Beogradu Street food bar Lipa u Silosima, novi branč lokal na Vračaru i havajske poke činije u “Gastrošoru”

Ceđeni voćni sokovi na Adi, novi projekat tima “New Balkan Cusine”, ruski burgeri i treći “Thyme” — sabrali smo 13 kafića, restorana, barova (i jedan bubble tea), otvorenih u Beogradu u poslednjih mesec dana.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa i drugo piće:

Fruit Express

Ponuda na Adi Ciganliji proširena je kafićem sa ceđenim sokovima “Fruit Express”. Tamo ih služe u samom voću, što je inače jedan od vodećih TikTok trendova 2024. godine. Osim sokova, u “Fruit Express-u” je dobar i izbor vina, ima čak i narandžastog.

• Ada Ciganlija bb, Makiška stranaInstagram

Loong Bubble Tea

Još jedan lokal koji služi bubble tea u Beogradu, u samom centru, u Čika Ljubinoj. Lokal je majušni i pomalo asketičan, ali će vam zato čaj spakovati u slatku mrežastu torbicu. Što se ukusa tiče, ima mnoštvo opcija: od mača čaja do ulonga od kruške.

Čika Ljubina 16Instagram

Coffee Bean

Drugi “Coffee Bean” se nalazi tik uz hotel “Moskva” u Balkanskoj ulici. Novi kafić je jednako udoban kao i prvi, a, osim odlične kafe, možete uživati i u prostranoj bašti sa fascinantnim pogledom na Savamalu.

Balkanska 2 Instagram

Hrana

Lipa Street Food

Novi street food bar u umetničkom klasteru “Silosi” tima “New Balkan Cuisine” i šumskog bara “Žara” na Tari. Na meniju ćete pronaći nekoliko popularnih jela iz bistroa “Iva” i restorana “Tisa New Balkan Cuisine”, kao i heljdine rolnice, falafel na balkanski način, buratinu sa paradajzom i kolač-mrvice sa sezonskim voćem.

Dunavski kej 46 Instagram

KP Burgers

U Balkanskoj ulici je krenula sa radom filijala ruskog lanca “KP Burgers” (poznata u Beogradu po baru “Bife”). U KP je otvorena kuhinja sa osam vrsta burgera, uglavnom od govedine (naravno, mramorne), ali u ponudi su takođe pileće i svinjsko meso. Uzgred, prošle godine “KP” je osvojio treće mesto na Beogradskom burger festivalu na Kalemegdanu.

Balkanska 46 Instagram

Spass

U ulici Kralja Petra se otvorio estetski projekat “Spass”. Koncept je sledeći: raznovrsni doručak ujutru i danju, jednostavni letnji kokteli i di-džej setovi uveče. Možete se smestiti na jednom od dva sprata ili u udobnoj bašti.

Kralja Petra 45 Instagram

Mimosa

Novi branč lokal na Vračaru, gde je zaista nedostajao. Kasni doručak u “Mimosi” služe čak do 6 uveče. Izbor jela je veliki: činije, miks povrća, tofu, slatke palačinke i, naravno, jaja, uključujući i benedikt. Dizajneri su odradili sjajan posao što se tiče rasvete — uveče “Mimosa” izgleda posebno šarmantno.

• Njegoševa 10 • Instagram

Bodega

U “Gastroшor” je stigao novi lokal (i to kakav!) — autentične havajske poke činije «Bodega” delo su tima restorana “Istok” (koji je prošle godine zaslužio preporuku Mišlenovog vodiča). Tu je i veliki izbor lokalnog zanatskog piva — lokacija to bukvalno podrazumeva.

• Žorža Klemansoa 29b • Instagram

Čeko

Na Vračaru se ponovo otvorila pekara “Čeko”. Enterijer se proplepšao: posebno kul izgledaju klasični lusteri iznad barskog stola. Meni je isti (i to je dobra vest): tirte, krempite, tart od limuna i čizkejk.

• Kičevska 30 • Instagram

Bella Vista

Novi lokal u Beton hali — restoran “Bella Vista”. Ovde možete svratiti na pauzu za kafu, pojesti picu ili stejk i popiti koktel. Nekoliko puta nedeljno održavaju se žive svirke, ali je ipak glavni adut “Bella Viste” zanosni pogled na Dunav.

• Karađorđeva 2-4 • Instagram

Uzbechka

Prvi restoran uzbekistanske kuhinje u Beogradu se otvorio na Dedinju početkom juna. U autentičnom restoranu ukrašenom nacionalnim dekorom možete probati pilav na samarkandski način, uzbekistanski šašlik na roštilju, manti sa jagnjetinom, lagman i mnoge druge uzbečke specijalitete. 

• Pere Velimirovića 30v • Instagram

Thyme

Još jedno otvaranja van centra: novi projekat tima “Thyme”, ovog puta na Banovom brdu. Koncept je ostao isti: inventivna ulična hrana (uglavnom burgeri, ćevapi i tortilje), ali u restoranu.

• Kirovljeva 20 • Instagram

Barovi

Tannin

Ovog meseca “Gastroшor” nam nije poklonio samo “Bodegu”, već i novi vinski bar — “Tannin”. Nekoliko stotina vina, zanatsko pivo, zakuske i izolovana prostrana bašta sa izvrsnim dezenom nameštaja, i inače celog prostora.

• Žorža Klemansoa 27v • Instagram

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana