Majska otvaranja u Beogradu
Veganski sladoled, pekara novog talasa i kafić pržionice “7AM”
Ponovo smo sabrali glavna otvaranja u Beogradu u proteklom mesecu. Evo gde od sada možete probati hinkali, skalopine i sendvič sa pečenom govedinom, uživati u veganskom sladoledu i italijanskom đelatu, popiti dobru kafu i čitati knjigu uz čašu vina od maline.
Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo, Jovana Rakezić
Kafići
Coffee pass
Udobni spešelti kafić nadomak Cetinjske nudi prijatni minimalistički enterijer i odličnu kafu: klasiku, ledenu i kafene koktele, na primer espreso tonik sa grejpom i ruzmarinom ili ice latte sa jasminom. A tu su i ukusni deserti: čizkejk, hleb od banane i torta od šargarepe.
• Bulevar despota Stefana 25 • Instagram •
7AM
Novi vračarski kafić otvorila je ekipa istoimene pržionice. Enterijer je minimalistički: svetlo drvo, kontrastni dizajnerski nameštaj, a umesto uobičajenih stočića — drveni amfiteatar zgodan za druženje. Na meniju su napici na bazi espresa (birate između dve vrste zrna), alternativa (hand brew, cold brew i aeropress), i, za vruće dane, hladni kapućino i affogato.
• Kumanovska 24 • Instagram •
Espresso art
Još jedan spešelti na Vračaru, sa simpatičnom baštom i neobičnim “kafenim” slikama. Kafić je otvorio Bojan Đorđević — entuzijastični kafedžija, autor prve srpske enciklopedije kafe, pa i slikar koji umesto boja koristi kafu, zapravo njegovi radovi i krase oba sprata lokala.
• Golsvordieva 14 • Instagram •
Osam na Vračaru
Tim kafića “Osam” je otvorio drugi lokal na Vračaru. Enterijer bismo opisali kao ,,intiman”, kafić ima i sprat, i veću izolovanu baštu. Meni je ostao isti: kafa, rashlađujuće piće i naravno pecivo: torta “mravinjak”, brauni, kolač od limuna i specijalitet — pečeni čizkejk na ruski način.
• Radoslava Grujića 24 • Instagram •
Hrana
Fluo
Kafić sa veganskim sladoledom “Fluo” se otvorio taman na vreme, pred beogradske vrućine. U manjem minimalističkom lokalu na Dorćolu prave sladoled od pistaća, maline, višnje i, na primer, miksa limuna i narandže, bez proizvoda životinjskog porekla. Ovde možete popiti i šoljicu kafe, ali preporučujemo da to bude affogato — ipak ste u sladoledžinici.
• Strahinjića Bana 31 • Instagram •
MI Hleb
Tim prekare “MI Hleb” je najzad otvorio sopstveni oflajn-lokal na Vračaru. Enterijer nove pekare je doteran i izuzetno nežan, uglavnom zahvaljujući mnoštvu vaza sa cvećem. Ovde idemo na perfektni tartin, hleb sa maslinama i specijalitet — pogačicu sa kardamomom i cimetom.
• Molerova 45 • Instagram •
Dorćol Store
Savremeni minimalistički kafić sa izuzetno fotogeničnim brančem u ulici Strahinjića Bana. Na meniju su tost sa avokadom, ovsena kaša (po želji možete dodati orahe, kivi ili mango) i sendviči — ubedljivo najpopularniji je onaj sa pečenom govedinom (roast beef).
• Strahinjića Bana 52 • Instagram •
Geum bistro
Verovatno glavno otvaranje meseca — modernistički gastro bistro “Geum” kod Botaničke bašte. Ovde je dobro sve: počev od suzdržanog skandinavskog enterijera i svečanog serviranja sve do proverenog sezonskog menija, koji se obnavlja svake nedelje, i posebne pažnje prema životnoj sredini.
• Takovska 45a • Instagram •
La Bistecca
Restoran u duhu klasične italijanske tratorije sa domaćom hranom i tradicionalnom muzikom Apenina. U restoranu “La Bistecca” služe raznovrsne bruskete, paste, skalopine, tiramisu i kuvaju autentičnu italijansku kafu.
• Maršala Birjuzova 3-5 • Instagram •
Maestro
Još jedan italijanski lokal se ovog meseca otvorio u Beogradu na vodi. “Maestro” se specijalizuje za italijanski sladoled: počnite od klasičnih ukusa: čokolada, jagoda i pistaći.
• Hercegovačka 21 • Instagram •
Seasons
Novi projekat tima koji stoji iza lokala “Birds”, “Stories” i “Embers”, — restoran “Seasons” na Kalenić pijaci. Na kraćem meniju su najzastupljeniji gruzijski specijaliteti: hinkali (velike knedle sa junetinom i sirom) i sedam vrsta hačapurija (jedna od njih je, na primer, sa šakšukom, a hačapuri je, inače, hleb sa sirom), osim toga tu su i pufnasti ruski sirniki (prženice od slatkog sira) i mlečni sicilijanski kanoli.
• Njegoševa, lokal 205 • Instagram •
Table57
Elegantni restoran u Gospodar Jevremovoj ulici otvorile su somelijer Katerina Ternovska i šef Nataše Berezove. Format podrazumeva fajn dajning i degustaciju vina nekoliko puta mesečno.
• Gospodar Jevremova • Instagram •
Zapata Cerezo
Još jedan meksički restoran lanca “Zapata” na Novom Beogradu. Novi lokal od prethodnih se razlikuje po savremenijem i bogatijem enterijeru, ali kuhinja je ostala ista: burito (uključujući nekoliko originalnih recepata), naćos, tako i drugi meksički specijaliteti.
• Jurija Gagarina 19a • Instagram •
Barovi
Dobar Dabar
Bar, art-kafić i nezavisna knjižara na tihom Vračaru. Ovde možete pronaći mnoštvo zanimljivih i složenih knjiga, popiti vino od maline, likere nazvane po piscima (naš izbor je “Ivo Andrić” na bazi kafe) i kul limunade. Tim “Dobrog Dabra” je lansirao i bogati obrazovni program koji uključuje filmske projekcije, predavanja i razgovorni klub. Prvo predavanje u baru biće održano već 14. juna.
• Sinđelićeva 3 • Instagram •
Backdoor 5
Novi “speakeasy” bar možda najboljih koktel majstora Beograda, ekipe bara “Riddle”. Kao i uvek, očekuju vas raskošni enterijer, kreativni autorski kokteli vodećih barmena i, naravno, klasika spremljena konkretno za vas.
• Simina 5 • Instagram •
Saće
Ponovo otvoren bar u jednom od tihih dvorišta Dorćola. Lokal su primetno obnovili, pojavila se i nova neonska reklama, delo ruku slavnog beogradskog studija “Elektrobuba”. Ujutru možete doći ovde da popijete kafu u mirnoj bašti, a uveče na par koktela ili na zanatsko pivo.
• Gospodar Jovanova 69 • Instagram •
Wine Passage
Vinski bar u samom centru grada u kome se organizuju degustacije, vikendom – matine, a bar je istovremeno i vinoteka. U ponudi su zakuske uz vino, a za ljubitelje pića na bazi sladovine umesto grožđa tu je dobro nemačko pivo.
• Gospodar Jovanova 69 • Instagram •