Program “Artist’s Film” u MSUB-uuzeju savremene umetnosti Beograda: Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri
Zvezde video umetnosti u Beogradu

Tekst: Darija Gorškova
Fotografija: MSUB

U Muzeju savremene umetnosti Beograda 29. septembra počinje program “Artist’s Film”, koji se sastoji od filmova troje zvezda video umetnosti — Anrija Sale, Širin Nešat i Alija Čerija.

Manifestacija počinje radom Anrija Sale, slavnog berlinskog umetnika albanskog porekla, koji je za vreme svoje karijere stigao da učestvuje na najvećim bijenalima i muzejskim izložbama širom sveta. U Beogradu će prezentovati video i zvučnu instalaciju “Tako Over” (2017) koja upoređuje dve ključne istorijske himne — Marseljezu i Internacional. Originalna zamisao podrazumeva istovremeno prikazivanje oba dela, međutim, u MSIB-u će filmovi biti prikazani jedan za drugim.

Projekcije “Tako Over” će se prikazivati u Muzeju od 29. septembra do 9. oktobra. Ove subote, 30. septembra, u 16h održaće se razgovor sa umetnikom.

Kasnije u oktobru i u novembru program “Artist’s Film” se nastavlja radovima iranske umetnice koja živi u Njujorku, Širin Nešat. Njen umetnički CV uključuje personalne izložbe u najvećim muzejima — Stedelejk u Amsterdamu, Ermitaž u Sankt Peterburgu, Hamburger Bahnhof u Berlinu, kao i mnoštvo osvojenih nagrada, uključujući i “Srebrnog lava” 66. Filmskog festivala u Veneciji. Njime je nagrađen film Women Without Men”. 

Treći učesnik je Ali Čeri, rođen u Libanu i nastanjen u Parizu, koji je, između ostalog, učestvovao na 59. Bijenalu u Veneciji i 13. “Manifesti” u Marseju.

Detaljnije informacije o filmovima Širin Nešat i Alija Čerija, kao i datume njihovih projekcija, Muzej će objaviti na svom sajtu naknadno.

Na meniju bara “Idol” se pojavio pho bo

To je najpoznatije jelo vijetnamske kuhinje