Salon 5.a u Zemunu Verovatno najneobičniji “fine dining” u Beogradu
Мlada šefica kuhinje Anđela Riimić posle povratka iz inostranstva, rešila je da oživi restoran u kome je i započela svoje prve korake u kuhinji. Restoran Salon 5 je postojao od 2013. u Zemunu, a prošlog novembra Anđela i njen tim su ponovo počeli sa radomom u ovom tajniom restoranu bez izloga. “Salon5.a se nalazi u prostranom salonskom stanu, gde se 5 dana u nedelji organizuju privatne fine dining večere sa tematskim/sezonskim tejsting menijem. “Salon 5.a” je ubrzo postao jedna od glavnih restoranskih znamenitosti: jelovnik se sastoji od nekoliko gangova koji se serviraju uzastopno. Setovi se menjaju nekoliko puta godišnje, češće bi bilo nepotrebno: “Salon 5.a” nije restoran za svaki dan, već gastronomska avantura od sat i po. U jeku pandemije restoran je bio zatvoren (većina njegovih posetilaca su bili stranci i diplomate), a ove jeseni je ponovo počeo da radi. “Mapa Mag” je otišla u “Salon 5.a” i objašnjava zašto ovde treba svratiti.
Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: Junona Slavina
Atmosfera vintidž stana i dizajn 1970-ih
“Salon 5.a” nema ni izlog, tako da je skoro nemoguće dospeti ovde slučajno. Restoran se smestio u prostranom stanu i uređen je istovremeno jednostavno i elegantno. Nameštaj i dekor (uključujući i reklamni poster “Michelin” guma) tim je većinski nasledio zajedno sa stanom, ostatak nameštaja su prikupljali po vintidž radnjama. Na primer, zanimljivi barski sto iz 1970-ih su namenski doneli iz Italije. U prvoj sobi koja služi kao neka vrsta laundž zone i prostora za pušenje možete razgledati veliku Anđelinu zbirku knjiga o gastronomiji i, na primer, raritetnu baklju sa Olimpijskih igara u Sarajevu. Dve glavne sale su takođe dekorisane u strogom i elegantnom stilu: beli stolnjaci, ogledala, prigušena svetla — sve navodi na temeljno, ležerno ručavanje.
Eksperimentalna kuhinja: Srbija se sreće sa Italijom
Glavnu ulogu u restoranu igra njegova vlasnica i šefica kuhinje Anđela Risimić: pre otvaranja sopstvenog restorana studirala je kulinarstvo u najbolje rangiranom fakultetu ugostiteljsta, “Ecole de Hôteliere” Lausanne u Švajcarskoj, a posle je radila u slavnoj “Osteria Francescana” gde joj je šef bio veliki Massimo Bottura. To je (kao i činjenica da je Anđelin otac bio vlasnik italijanskog restorana) opredelilo njen gastronomski smer — naravno, Italija, ali reinventirana, i umnogome kombinacija tradicija Apeninskog poluostrva sa srpskim tradicijama. Recimo, u meniju šefica koristi mnoštvo lokalnih proizvoda koje nabavlja kod domaćinstava ili na pijaci, samostalno pravi pastu i uključuje u ponudu tradicionalne srpske specijalitete. Na primer, u novom setu predstavljenom pre par nedelja kao predjelo se služi mus od ajvara i sremuš sa domaćim italijanskim grisinama.
Takođe, u novom setu možete probati fantastičnu hladnu supu “bisque” sa gamborima, neobičnu pastu “funghetti” sa sosom na bazi inćuna, izvanrednu teletinu koja se služi sa pecivom erbazzone punjenim spanaćem, i druga jela, uz svako od kojih možete tražiti i uparivanje vina. Uzgred, i pored tejsting menija možete se odlučiti za opciju “à la carte” jelovnik — tj. u “Salonu 5.a” možete birati hranu po svom ukusu.
• Salon 5.a • Avijatičarski trg br 5 • Instagram •