Vodič kroz umetničku četvrt u Cetinjskoj
Berlinski Krojcberg u našoj manjoj verziji na mestu nekadašnje pivare

Nekada se na području četvrti Cetinjska 15, koju zovu „Dorćolmalom“ ili „Skadarmalom“, nalazila pivara pod nazivom „Beogradska industrija piva“ (BIP). Zlatno doba pivare bile su sedamdesete, kada je BIP snabdevao više od četvrtine tržišta piva u Jugoslaviji. 2015. godine je pivara objavila bankrot, a posle izvesnog vremena su njeno mesto naselili barovi, koji su se pre toga nalazili na području Savamale (na kojoj je sada u toku gradnja Beograda na vodi). Cetinjska 15, vodeći hotspot među beogradskim barovima, danas predstavlja našu malu verziju berlinskog Krojcberga. Ovde se nalazi više od 20 objekata od kojih su pretežno barovi, kafići i klubovi. Predstavićemo vam najzanimljivija mesta.

Zaokret

Bar „Zaokret“, najpopularniji među srpskom omladinom, nalazi se na samom početku četvrti. Pre podne je u baru puno frilensera, koji bar koriste kao mesto za kovorking, a negde posle 16:00 časova postaje vrlo bučno. U baru se organizuju žurke sa didžejevima, i, mada ređe, kamerni koncerti.  U „Zaokretu“ je veliki izbor zanatskog piva i kafe po pristupačnim cenama. Posebno će se dopasti ljubiteljima indi muzike, jer lokalni didžejevi vrlo pažljivo biraju plejliste, pa možda upravo zato ovaj bar i zovu najhipsterskijim mestom u Beogradu; drugi razlog je taj što ovde uvek možete naleteti na nekog od lokalnih predstavnika muzičke industrije, novinara, modela ili prijatelja bara.

Instagram

 

Lift

Sledeće mesto u nizu prema popularnosti u Cetinjskoj četvrti jeste omanji bar “Lift” na drugom spratu, prekoputa kluba“Elektropionir”. Leti je otvorena veranda, u kojoj većina posetilaca rado provodi vreme. U ovom baru često nastupajupopularni lokalni didžejevi, pa baš ovde ljudi dolaze kako bi igrali. Između ostalog, unutra se može igrati i bilijar i pikado.  Ovde nema velikog izbora zanatskog piva, ali zato možete popiti kvalitetan burbon ili džin.

Instagram

 

Sprat

 „Sprat“ je veliki bar koji se nalazi odmah iznad bara „Zaokret“ i nudi odličan izbor zanatskog piva (ukupno – više od 16 vrsta). U toku dana se ovde organizuju predavanja i master-klasovi. Na primer, održavala se profesionalna muzička konferencija  pod nazivom „Kontakt“, na kojoj su nastupali predstavnici iz različitih krajeva sveta.

Instagram

 

DIM

2017. godine su vlasnici popularnog noćnog kluba „Drugstore“ otvorili klub i bar pod nazivom „DIM“ u Cetinjskoj. O njemu svi govore kao o kulturnom centru koji obavezno treba posetiti pri dolasku u Beograd. Bar se nalazi u mračnoj uličici, skriven za neprimetnim crnim vratima. Međutim, unutrašnjost očarava svojom lepotom: betonske stepenice vode u veliku prostoriju sa stubovima u obliku pečurke, šankom sa dugačkim ogledalom i roze mesto za didžeja, koja zauzima petinu prostorije. U baru „DIM“ često možete videti dreg šou, žurke LGBT+ populacije, modne revije, didžej nastupe, koncerte i performanse. 2022. godine su, na primer, bili održani koncerti gotskog lautiste Jozefa Van Visema i katalonske kompozitorke Marine Herlop. Organizatori imaju za cilj da naprave platformu za muzičare i didžejeve radi zajedničkih interdisciplinarnih eksperimenata. Priča se da „DIM“ ima u planu da dogradi još i muzički studio. Za razliku od drugih mesta u ovom kraju, koncerti i didžej nastupi se ovde mogu održavati bilo kog dana u nedelji.

Instagram 

 

Polet

Jedan od starosedelaca ove četvrti, bar “Polet”, nalazi se duboko, na samom kraju, skriven iza bara “Lift”. Sami vlasniciodređuju ovaj prostor kao “klub avangarde” i “umetnički distrikt”. I ovo, zaista, i nije samo bar, ovde se često održavajukoncerti avangardne muzike, na primer, ambijentalne ili folk muzike. Takođe se često organizuju večeri poezije ipredstave. Međutim, vikendom u baru “Polet”, kao i u drugim mestima u Cetinjskoj, nastupaju didžejevi i može senaleteti na glasnu žurku.

Instagram

 

Yugovinyl Record Store

“Yugovinyl” je specijalizovano mesto za prodaju gramofonskih ploča. Za razliku od drugih beogradskih radnji sa pločama, ovde možete pronaći veliki izbor albuma jugoslovenskih muzičara, a takođe i ploče savremenih indi grupa iz celog sveta, na primer PJ Harvey ili Arcade Fire. U prodavnici “Yugovinyl” često nastupaju didžejevi, a takođe postoji i omanji bar. Možete naručiti pivo ili kuvano vino i slušati jugoslovensku muziku za nekim stolom.

Instagram

 

Pizza Laganizza

Na ulazu u četvrt, desno od rampe vidi se nevelika zgrada plave boje sa okačenim nazivom “Laganizza”. Reč je o italijanskoj piceriji koju je osnovala srpska porodica. Majstori za picu su sami vlasnici – majka i ćerka. Picerija je dobila naziv po njihovom specijalitetu, vegetarijanskoj pici, vrlo neobičnoj za Beograd. Na nju se, pored paradajza, stavljaju i komadići tikvice i sira. Ovdašnje cene su vrlo prihvatljive i kreću se od 200 dinara po parčetu. Druga preporuka jesu vegetarijanski i veganski sendviči u vidu lepinje. Njih obično nema u ponudi u prozoru, ali zato postoje u meniju levo od prozora. Picu možete poneti ili pojesti za stolovima kraj prozora. Od napitaka su u ponudi voda i gazirana pića.

Instagram

 

Kutijica

Kada se krene prema klubu “DIM”, vide se duboko zavučena zelena vrata koja su, po pravilu, otvorena, i pored kojih se mogu videti dva crna psa, koji pripadaju vlasnici ovoga mesta. U kafiću se spremaju domaća veganska jela: možete pojesti jedan dobar ručak od sočiva, spanaća, brokolija, cvekle i drugog voća i povrća.

Instagram

 

Ljubimac

Ne tako istaknut bar, odmah pored bara „Zaokret“, predstavlja mesto u koje se uvek možete povući i provesti vreme u tišini. Obično je ovde malo ljudi, a naročito je tiho u dnevnim časovima. Ovo se može lepo iskoristiti, jer je bar opremljen tako da se u njemu može raditi. Ovde možete sresti ljude koji čitaju knjige i igraju društvene igre. Ovo je jedno od najmanjih mesta u Cetinjskoj 15, sa vrlo prijatnom kućnom atmosferom.

Instagram

 

Art space KULA 

“KULA” predstavlja relativno nov art-centar, otvoren 2021. godine, i jedinu galeriju slika u ovom kraju. “KULA” ima četiri sprata, ali su prostorije u kojima se održavaju izložbe lokalnih umetnika male. Ovaj prostor je još u razradi i vlasnici ne nameravaju da se zaustave na izložbama. Na prvom spratu galerije planirano je otvaranje radnje u kojoj će se moći kupiti slike savremenih mladih umetnika. Ovde je, takođe, planirano i pravljenje prostora za umetničke rezidencije, kao i muzički studio. Osnivači su ugledni kulturni delatnici grada: vlasnik bara “Zaokret”, osnivač klubova “DIM” i “Drugstore” i organizatori popularne žurke “Kišobran”.

Instagram

 

Anti Shop Elektropionir

Ovo je jedan od pionira ove četvrti i radnja sa gramofonskim pločama, a ujedno i klub i bar. Osnovao ga je 2016. godine Lav Bratuša, bubnjar kultne beogradske grupe “Darkwood”. Ovde se često održavaju koncerti alternativne lokalne muzike, ali to nije sve. 2022. godine, na festivalu “Changeover”, klub je postao jedan od centralnih mesta održavanja festivala, a agencija “Connected”, koja je organizovala festival, sada tu često organizuje koncerte stranih indi grupa.

Instagram

 

Foodporn

Ovo je još jedna prodavnica brze hrane u koju možete svratiti za vreme žurke. Ovde se prave klasični američki burgeri sa dodatkom pomfrita i kolutićima crnog luka.

Instagram

 

 


Tekst: Nadya Samodurova
Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Junska plejlista

Tattoo umetnice Sanje Stojkov                                                        

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana...