Kari, samosa i masala čaj Gde potražiti indijsku kuhinju u Beogradu
Mapa mag nastavlja razgovor o najboljim nacionalnim restoranima u Beogradu. Ovog puta smo selektovli za vas ugostiteljske objekte u kojima možete probati autentična jela indijske kuhinje: kari, piletinu tandoori i mango lassi.
Manji autentični indijski kafić u samom centru Beograda. Konceptualno, “Biryani” je najbliži brzoj hrani — u lokalu ima svega nekoliko stolova, dok hranu služe na plastičnim podmetačima. Ovde spremaju indijske pitice samosa, pohovane prženice (pakora), kari piletinu, a posebnu pažnju poklanjaju birijaniju — jelu izuzetno popularnom u samoj Indiji od basmati pirinča i raznovrsnih začina. U lokalu ga kuvaju u aromatizovanom kariju. Na meniju ima vegeterijanskih i veganskih pozicija, možete naručiti kombo bez mesa: samose, pakore i prženo povrće. Izbor pića nije velik: tradicionalni masala čaj i dve vrste lassi — osvežavajućeg napitka na bazi jogurta dahi poreklom iz države Pandžab.
Komotni restoran savremenog enterijera na Banovom brdu. Plafon je prekriven zelenilom, a na drvenim policama stoje teglice sa začinima, ostavljajući utisak seoske kuće izolovane od gradske vreve. Meni je bogat, a skoro polovinu jela čine ona vegeterijanska. Osim klasičnog karija i samosa, ovde možete probati pakore sa račićima, indijske kremaste supe, tradicionalni kašmirski rogan josh (jagnjetina kuvana sa kašmiri paprikom u sosu od svežeg paradajza i luka) i tandoori piletinu pripremljenu u pravoj peći od gline. Takođe, u restoranu “Spice” nude veliki izbor hleba naan — sa sirom, lukom, kikirikijem pa čak i nanom.
Indijski restoran na Savskom nasipu. Prostor je ispunjen svetlošću, enterijer je uređen u duhu minmalizma sa jednostavnim nameštajem, ali sa šarama na podu. U “Diwali Mahal” možete probati jelo tikka (komadići piletine, povrća ili ribe spremljeni na otvorenoj vatri). Uzgred, ima i ribljeg karija. Takođe u lokalu služe vodeću indijsku brzu hranu — kathi roll: postoje opcije sa piletinom, jagnjetinom i tradicionalnim južnoazijskim sirom panir. Na desertnoj karti su dve vrste indijske alve — sa bananom ili šargarepom, uz koje, naravno, treba naručiti masala čaj.
Porodični restoran indijske kuhinje na Slaviji. Mnogo drvenih elemenata, ciglani zidovi i raskošni trosedi u ćoškovima — tako izgleda “Maikhana” iznutra. Meni nije prevelik: kari, indijske zakuske i nekoliko vrsta hleba paratha. Od neobičnog možete probati vegeterijanske ćufte od povrća i krompira sa belim sirom. Preporučujemo takođe pandžabski matar panir (kuvani grašak ili pečurke sa kremastim sirom).
Prostrani autentični indijski restoran na Voždovcu koji radi preko 15 godina. Enterijer restorana je takođe potpuno autentičan: figurine induističkih božanstava, okačena zvona i, naravno, slonovi — bukvalno su svuda. Piletinu u restoranu spremaju u tandoori peći, kao i seekh kebab (pikantni ćevap). Od vegeterijanskih jela definitivno probajte kormu (povrće skuvano u jogurtu dahi) ili salatu sa indijskim sosom raita od jogurta i zeleniša. Na meniju ćete takođe pronaći nekoliko vrsta lassi, na primer, sa bananom, ili onaj omiljeni u svetu: sa mangom.