Šta je karšering i kako ga koristiti u Beogradu Objašnjavamo zajedno sa servisom “Anygo”

Posedovanje automobila dovodimo u vezu kako sa uživanjem za volanom i u putovanjima, tako i i sa dosta obaveza, komplikacija, trošenjem vremena i para. Otkad je automobil izmišljen, vozači sanjaju da korišćenje auta bude jednostavno kao, na primer, korišćenje telefona. Savremeni servisi karšeringa koji su odavno popularni u celom svetu rešavaju većinu problema vozača i pomažu stanovniku velikog grada da dostigne duševni mir. Zajedno sa prvim karšeringom u Beogradu “Anygo” objašnjavamo kako to funkcioniše.

Tekst: Mapa Lab
Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Isto je kao vaš auto (ali ne treba da sipate gorivo, perete i popravljate)

Ako ste ikada imali auto, znate šta to sve podrazumeva: morate da pratite tehničko stanje auta, odlazite u perionicu, čistite salon, menjate ulje i tečnost za pranje vetrobrana, plaćate osiguranje, a ako se auto pokvari, da tražite sigurni servis. Kad se radi o karšeringu sve to umesto vas čine radnici servisa. Vaše je da nađete u aplikaciji najbliži auto i krenete svojim poslom.

Kako to funkcioniše?

Kako biste započeli svoju prvu vožnju sa «Anygo» karšering servisom, potrebno je da instalirate aplikaciju putem Google Play/App prodavnice. U aplikaciji dodajte  fotografiju svoje lične karte/pasoša i vozačke dozvole, sačekajte proveru i dodajte platnu karticu. Čim dobijete potvrdu da je vaš nalog odobren možete početi sa upotrebom «Anygo» servisa.

_MG_0858
Možete uzeti auto kad vam je zaista potreban

U gradu postoji mnogo alternativa za automobil: javni prevoz, taksi, bicikl, a za mnoge  i pešačenje. Čak i oni koji su svesno odbili posedovanje ličnog prevoznog sredstva ponekad ne mogu bez auta kako bi otišli negde udobno i bez ograničenja: u posetu rođacima sa sela, na porodično planinarenje ili poslovni put sa kolegama, pa čak i u kupovinu u “Ikeu” ili na roštilj na Adi Ciganliji. Servis karšeringa nudi maksimalno fleksibilne tarife koje odgovaraju različitim ciljevima: od kratke vožnje na posao (10 minuta će koštati oko 350 RSD) do putovanja od 15 sati (cena iznosi otprilike 4900 RSD).

Kako koristiti karšering

Gde potražiti auto

Već sada “Anygo” radi u nekoliko delova grada: na Novom Beogradu, Vračaru, Donjem Dorćolu, Zvezdari, Senjaku i pored Beograda na vodi. To su takozvane “domaće zone” (zone označene plavom bojom na mapi unutar “Anygo” aplikacije), gde možete preuzeti i ostaviti auto. Sva kola su prikazana na mapi: u realom vremenu možete rezervisati ona koja su vam najbliža.

Kako otvoriti auto

Sve bazne operacije se odvijaju unutar aplikacije: nakon što ste odabrali auto i tarifu, vrata će se automatski otvoriti, a u kaseti ćete pronaći ključ. Nakon toga možete koristiti auto.

Gde možete otići?

Za vožnju  nije dostupan samo čitav Beograd, već i skoro celo područje Srbije. Kako bi vam bilo udobnije, svaki auto je opremljen sistemom navigacije i plejerom koji možete povezati sa svojim telefonom putem ‘Apple Carplay’ i slušati sopstvenu plejlistu. Ako vam zatreba da na neko vreme napustite auto, ali sačuvate rezervaciju, vreme na parkingu će se obračunavati po specijalnoj tarifi, tri puta manjoj od bazne: 8 dinara po minutu.

Gde možete ostaviti auto?

Dok koristite uslugu možete parkirati auto gde god vam odgovara (naravno u skladu sa pravilima), međutim završetak vožnje mora biti u “domaćoj zoni” na javnom besplatnom parking mestu ili u okviru Plave parking zone. Automobil ne morate vratiti na isto mesto na kom ste ga našli, već gde vama odgovara u skladu sa pravilima parkiranja. 

Šta još treba da znate

Pre nego što sednete u auto pažljivo ga pregledajte spolja i napravite fotografije. Imaćete za to nekoliko besplatnih minuta. Bitno je da slikate sva oštećenja, strugotine i ogrebotine koje budete zapazili i da pošaljete korisničkoj službi. Ista je procedura i po završetku vožnje.

Uz to, karšering je ekologičnija alternativa posedovanju sopstvenog auta

Korišćenje bilo kog prevoznog sredstva (čak i bicikla) ostavlja ugljenični otisak, tj. zbir štetnih emisija zbog proizvodnje, servisiranja i upotrebe. Godine 2017. su u Holandiji sproveli istraživanje javnog mišljenja korisnika karšeringa. Pokazalo se da se 30 % njih rešilo sopstvenih automobila. Osim toga, koristeći karšering ljudi bi prelazili 15–20% kilometara manje, što je ukupno umanjivalo ugljenični otisak za 13–18%.

Drugo istraživanje, sprovedeno 2020. godine u Palermu, takođe je potvrdilo te podatke: prema rezultatima italijanskih istraživača, korišćenje karšeringa smanjuje emisije CO2 do 38% u poređenju sa vožnjom sopstvenim automobilom.


Ovaj materijal je napisan uz podršku carsharinga “Anygo”. To je prvi karšering u Beogradu, koji pruža mogućnost preuzimanja auta u nekoliko delova grada: na Novom Beogradu, Vračaru, Donjem Dorćolu, Zvezdari, Senjaku i pored Beograda na vodi. Trenutno servis sprovodi specijalnu akciju. Deo dostupnih automobila koje ćete vidieti u aplikaciji obeležen je zelenim krugovima — za njih važe posebni uslovi zakupa po minuti. U toku prvih sat vremena primenjuje se popust od 50%. Na primer, iz Novog Beograda do Vračara možete stići za svega 200–300 dinara.

Manifestacija “Confluences”: festival francuske kulture u Beogradu

Naša selekcija događaja vrednih pažnje