Novo u Beogradu: Najbolji restorani, barovi i kafići 
Predstavljamo vodeće projekte 2023. godine

U ovom vodiču smo sabrali najzanimljivije i najpopularnije projekte otvorene u Beogradu protekle godine, od kojih su neki bili prava iznenađenja. Od novih restorana i kafića do konceptualnih bistroa.

Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: 1 — Flat, 2 – Gig, 3,4 – Junona Slavina, 5 – Matija Borbelj⁣ / Pretop bakery, 6 – Single Origin

Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: 1 – Gig, 2,3 – Junona Slavina, 4 – Matija Borbelj⁣ / Pretop bakery, 5 – Single Origin


 

Restorani
Gig

Prekoputa Proleća

Novi restoran koji je otvorio šef Zdravko Štrbac privlači pažnju jako lepim enterijerom. U njemu su na najneobičniji način spojeni srpska tradicija i japanska estetika. Najbitnijim elementom dekora bismo nazvali ćilime koji prekrivaju ne samo pod, već i zidove. Izdvojili bismo takođe ogromna ogledala, prirodno drvo, velike papirne lampione koji služe kao lusteri i šarene ukrasne detalje. Meni počinje širokom ponudom doručka za svačiji ukus, a po pristupačnim cenama, izvanredna je i ponuda i glavnih jela, koja obuhvata, na primer, domaću pastu, dve vrste tartara, od tune i govedine, zasitni burger i biftek u sosu od tri vrste gljiva.

• Vuka Karadžića 14 • Instagram

Gig

Otvoren krajem 2022, restoran “Gig” je verovatno jedan od najlepših restorana Novog Beograda. Dizajneri iz biroa “Fluid” su odradili ozbiljan posao i kreirali elegantan enterijer bez ijednog suvišnog detalja: topao je i udoban, pritom jednostavan i jasan. Minimum detalja, nameštaj u skandinavskom stilu, prirodni materijali i temeljno osmišljena rasveta počivaju na ideji da ništa ne treba da odvlači pažnju od hrane. Hrana je ovde glavna. Ako želite da ocenite talenat tima, naručite degustacioni set, ali postoji i “a la carte” ponuda. Na meniju su, na primer, dehidrirana cvekla sa sosom od peršuna i komorača, idealni bisk, riba list sa pireom od tartufa, raskošni francuski tartar sa 13 začina, a biftek “Gig” — specijalitet kuće — služi se u kombinaciji sa čičokom, rustičnim senfom i bordelez sosom.

• Trešnjinog cveta 1a, Novi Beograd • Instagram

Cveće Zla

Obnovljen restoran se preselio sa Vračara na Dorćol i znatno prolepšao. Već godinu dana radi u hotelu “Indigo”, ali nije izgubio ni trunku šarma. Naprotiv, novi projekt deluje čak boemnije: priglušena rasveta, ogledala, beli stolnjaci, slike na zidovima i mnogo zelenila. Sve zajedno podseća na dekadentna doba sa početka 20. veka. Meni je osmišljen kao idealna pratnja za čašu vina ili koktel. Probajte lokalne tartare spremljene na francuski način, grilovani sir sa kozicama, pravi humus i domaći ajvar. Na listi glavnih jela su domaća pasta sa hobotnicom, burger sa tartufima, teleća džigerica, pljeskavica i ćevapi. Ništa komplikovano, a idealno spremljeno.

Čika-Ljubina 9Instagram

 
Gastro bistroi
Lamanš

Flat

Izuzetno simpatični lokal na Dorćolu, koji se ne zove ,,Flat” bez razloga — zaista se nalazi u velikom salonskom stanu sa očuvanim ambijentom. Ovde ćete zateći starinski klavir iz 1897. godine, antikvarni nameštaj, tepihe i kaljevu peć. Ne zaostaje ni ponuda hrane i pića. Do 15h se služi kasni doručak (na primer tost sa sardinama ili mortadelom ili izvanredna jaja sa tartufima), a uveče se spremaju tataki od govedine, muhamara (bliskoistočna varijanta ajvara), humus i raskošna stračatela sa paradajzom mariniranim u ljutim začinima. Osim toga, u “Flat-u” su odlični vinska karta i autorski kokteli na točenje. 

• Kneginje Ljubice 16 • Instagram

Ovo Bistro 

Bistro pun stila, sa tihom baštom, evropskom kuhinjom, dobrom vinskom kartom i doručkom. Kuhinjom upravlja ruski šef Nikita Andrejev, koji je diplomirao u australijskoj školi ,,Le Cordon Bleu”. Nikita je meni sastavio od omiljene evropske hrane, stavljajući akcenat na italijansku i francusku kuhinju, sa posebnim poštovanjem sezonske ponude, lokalnih sastojaka, jela za više osoba i zakusaka uz vino. Nedavno je isti tim otvorio i obližnji bar ,,Jet Set”, koji takođe vredi posetiti.

• Svetogorska 17Instagram

Lamanš 

,,Fuka”, jedan od najboljih kafića u gradu, ove godine je lansirao svoj prvi veliki projekat, ,,Lamanš”. Raskošna bašta Lamanša ovog leta je bila zvezda svih popularnih beogradskih instagram profila. Nije ni čudo: teško ćete smisliti išta elegantnije od ispijanja kafe u pletenoj stolici sa pogledom na Dunav. Zimi je ovo mesto još primamljivije: možete li da zamislite bolji kutak u kome ćete se skrasiti tokom sivih zimskih dana od onog sa ugodnim provansalanskim enterijerom? Što se hrane i piće tiče, jednostavno je. Ujutru odlazimo ovde po odličnu kafu i nežne kroasane, banana hleb ili idealni tart od limuna, dok preko dana ili uveče svraćamo na čašu vina ili jedan od odličnih lokalnih koktela.

Kej Oslobođenja 51Instagram

 

Barovi
Idol

Mali Prag 

Ambijentalni bar u ulici Kraljice Natalije sa koktelima i kafom. Lokal je uređen sa mnogo stila: elegantna siva izabrana je kao osnovna boja, prostor je ispunjen vintidž stvarima i nameštajem, na zidovima su okačene slike savremenih umetnika, a okrugla ogledala iznad barskog stola vizuelno uvećavaju prostor. Karta pića nudi više sorti vina (preporučujemo da obratite pažnju na roze, imaju čak pet vrsta), dobar izbor lokalnog zanatskog piva, nekoliko koktela, kafu, čaj i limunade. Dobro pecivo i jednostavna zasitna hrana dođu kao bonus.

• Kraljice Natalije 50Instagram

Ruke

Trenutno verovatno najatraktivniji lokal u klasteru Gastrošor otvorio je tim bara “Zaokret”, koji je jedan od vodećih u Cetinjskoj ulici. Novi projekat je definitivno elegantniji: uzdržani stilski enterijer, prostrana bašta i odlična kolekcija autorskih koktela kao što su “Gin sour” od breskve ili “Apple Martini”. Ako ne volite koktele, još uvek možete svratiti na čašu vina, zanatsko pivo ili pak šoljicu kafe, posebno s obzirom na činjenicu da se svakog vikenda ovde održavaju velike žurke sa dobrim DJ-evima.

• Žorža Klemansoa 29Instagram

Leposava 

Otvoren u decembru prošle godine, bar “Leposava” je postao jedna od najboljih lokacija za prijateljska okupljanja. Ovde se redovno organizuju žurke sa lokalnim di-džejevima, tako da je petkom i subotom uvek krcato. Lokal je sređen u retro stilu, enterijer krasi jugoslovenski nameštaj, mada su široko predstavljeni grafika i slike savremenih umetnika. Barska karta se sastoji od jednostavnih koktela (džin tonik je pun pogodak!), ošamućujućih šotova, vina, piva i solidne selekcije žestine. Ali ipak, glavna prednost projekta je predivna bašta, uveče ukrašena raznobojnim lampicama — idealni dekor za tople letnje noći.

• Velike stepenice 6Instagram

Idol  

Prvi bar u Beogradu koji se specijalizuje za polinežanske tiki koktele, i ujedno restoran sa jelima tradicionalne kineske kuhinje. Enterijer bara odmah navodi na etno raspoloženje: svetlo je prigušeno, zidovi su ukrašeni izrezbarenim likovima tropskih božanstava, barski sto blago neonski svetluca, i svuda su egzotične maske koje je tim lokala skupljao širom sveta. Ovde idemo po koktele na bazi retkih vrsta alkohola i voćnih sokova koji se služe u namenskih keramičkim čašama u obliku ostrvskih bogova.

Strahinjića Bana 61Instagram

 
Konceptualni gastro projekti
Pretop bakery

Moba 

U Beogradu ima mnogo više veganskih i vegetarijanskih lokala nego što se čini na prvi pogled, ali ovo je nešto zaista originalno. Šef Ivana Dobrnjac je lansirala projekat u formatu dostave, ali takav da sa lakoćom ulazi u konkurenciju sa najnaprednijim restoranima. U ,,Mobi” fermentišu povrće koristeći japanske gljive, sole limun prema marokanskoj tehnologiji, suše cveklu, peku hleb, prave veganske sireve i koriste biljno meso. Posebno bismo izdvojili pakovanje: čini nam se da u Beogradu nema dostave hrane koja mu parira u stilu.

Instagram

Pretop bakery

Tim kioska ,,Pretop” nekada je uz bistro ,,Koordinata” sproveo lokalnu gastronomsku revoluciju na Zemunskoj pijaci kada je ponudio apsolutno svež pogled na klasičnu pečenjaru sa efektno posluženim jelima i šampanjcem. A ove godine su predstavili novi projekt — pekaru sa divnim enterijerom i prvoklasnim hlebom od kiselog kvasca i pecivom radi kojih nam nije mrsko vikendom otići na drugi kraj grada. Međutim, ne morate do Zemuna po idealni hleb: kolege su visoko ocenile talenat lokalnih pekara, pa se njihovi proizvodi služe u više gradskih restorana i barova.

• Cara Dušana 117Instagram

Bife

U Rusiji postoji analog klasičnom jugoslovenskom bifeu — takozvana ,,rjumočnaja” (od reči ,,rjumka”, tj. čašica za žestinu), zato nije ni čudo što je tim ruskih preduzetnika, koji su u više navrata posećivali Srbiju, prilikom otvaranja sopstvenog lokala odlučio da spoji ruske i sprske tradicije i osveži taj klasični format. Tako je nastao neo-bife gde nalivaju rakiju, prave bizarne likere (na primer, na bazi ajvara, bananica ili bombona od mente), inventivne zakuske (probajte kupus salatu sa uljem od tartufa, nori algama i pekorino sirom), a vikendom organizuju žurke sa srpskim i ruskim didžejevima.

• Maršala Birjuzova 2-4Instagram

Hotel Beograd Roastery

U Beogradu ste i ranije mogli naći odličnu sveže prženu kafu, ali još nikad pržionica nije izgledala ovoliko upečatljivo i stilizovano. Svoj sporedni projekat, pržionicu, tim spešlti kafića ,,Hotel Beograd Café” lansirao je iza ćoška i uredio ga u stilu elegantnog, skoro japanskog minimalizma. Projekat ne funkcioniše kao kafić, međutim ima šanse da ga posetite: ovde se redovno organizuju degustacije i sastanci kafenih gurmana. 

Balkanska 48Instagram

 
Kafići
Single Origin

L’espresso 

Prelep kafić na Savskom Vencu. Lokal sa atraktivnim enterijerom u loft stilu, muralom koji je oslikao umetnik Lazar Piljojčić i manjom zajedničkom radnom prostorijom u suterenu. Ovde spremaju klasičnu kafu na bazi espresa, domaću kafu, kao i niz nesvakidašnjih ceđenih kombinacija. Na primer, Healthy Mix od cvekle, jabuke, šargarepe i narandže.

• Sarajevska 75Instagram

Forum 

Kafić na Dorćolu sa upečatljivim enterijerom. Za dekor je poslužilo mnoštvo starinskih stvari: fotelje i stolice u stilu 1970-ih, preslatki lusteri sa abažurom od šarene tkanine i plejer za vinilne ploče. Na meniju su klasični kafeni napici na bazi espresa, domaća kafa poslužena u džezvi, espreso-tonik i espreso-martini, plus kombuča i zanatsko pivo.

• Komnen Barjaktara 1-3 Instagram

Single Origin 

Spešlti kafić nadomak Slavije. Prostrani lokal sa brutalističkim enterijerom u industrijskom stilu i pažljivim odnosom prema kafi. U ponudi je kafena klasika na bazi espresa ali i alternativa: hario V60, aeropres i cold brew. Osim kafe na meniju su se našli i domaći ledeni čaj i ceđeni sokovi.

• Makenzijeva 47-49Instagram

Drip  

Majušni kafić na Dorćolu suzdržanog enterijera ali zato ogromnog izbora kafe. Ovde ima kafene klasike, alternativne i spešelti kafe, kafe u zrnu pa i opreme za spremanje filtera u kućnim uslovima. Privlače pažnju i flaširani napici, na primer kombuča.

Gospodar-Jevremova 46aInstagram

Nova Fuka

Kako sada izgleda glavna kafena lokacija u Zemunu