Kako da vam putovanje ne bude upropašteno Kada doći, kako se kretati po gradu i gde parkirati automobil

Tekst: Elvira Ibragimova
Fotografije: Junona Slavina

Kada je najbolje putovati? 

Ako uzmemo u obzir vremensku prognozu, najbolje vreme za posetu Beograda je kraj proleća i početak jeseni. U suštini je u ovo doba godine toplo, ali ne vruće i nema padavina. Treba izbegavati putovanje u julu i avgustu, jer je u to vreme u gradu veoma vruće i vlažno. Uz to je avgust sezona kolektivnih odmora, kada se mali objekti zatvaraju na nekoliko nedelja. 

Od aprila do oktobra u restoranima su otvorene bašte, što znači da ćete uspeti da izbegnete duvanski dim u prostoriji ako ste nepušač. Čak i zimi u Beogradu bude toplih dana, uz sunčano vreme čak i do +15 stepeni, ali teško je to unapred odrediti. Uglavnom, doba od novembra do marta je najhladnije i propraćeno je jakim vetrovima. 

A ako je reč o događajima? 

U Beogradu se tokom cele godine održava mnoštvo zanimljivih događaja, festivala, izložbi, koncerata i predstava. Najintenzivnije se održavaju u periodu od aprila do oktobra. Beogradski festivali su raznoliki: u maju se, na primer, održava festival dokumentarnog filma Beldocs, u junu književni festival Krokodil, zatim leti imamo još i festival muzike i piva Beer Fest i veliki letnji festival umetnosti Belef, a u jesen je tu pozorišni festival Bitef, kao i festival klasične muzike BEMUS. 

Datumi koje naročito preporučujemo za dolazak u Beograd jesu Dani Beograda od 16. do 19. aprila, zatim «Muzej za 10» sredinom maja, kao i 18. septembar, kada se obeležava Dan evropskog nasleđa. Tada se u Beogradu održavaju specijalne ekskurzije i turistima se pruža prilika da vide ono što im inače nije dozvoljeno. Palatu Srbija, na primer, ili tašmajdanske pećine. 

Događaje možete pratiti na sajtu danubeogradu.rs, a osim posebnih objava o svakom događanju, na početku svakog meseca se objavljuje i repertoar svih izložbi i predstava u tom mesecu. Više o koncertima potražite na sajtu za prodaju karata ticket.rs. Aktuelna dešavanja potražite na društvenim mrežama portala Mapa Mag, Oblakoder, City Magazine.

Kako se kretati po gradu? 

Kroz centralni deo Beograda možete ići peške. Kako biste prešli na levu obalu Save, stigli na Novi Beograd ili u Zemun, potrebno je da idete autobusom ili trolejbusom. U gradu, takođe, postoje i tramvaji, a najkorisnija linija za turiste jeste broj. 2, koju istorijski centar zaobilazi .

U leto 2023. godine u Beogradu je došlo je reforme sistema plaćanja gradskog prevoza, te tako sada možete platiti prevoz pomoću sms poruke sa srpske sim kartice. U zavisnosti od kategorije, karte važe 90 minuta, jedan dan (do ponoći), jednu nedelju ili mesec dana. Na nekoliko GSP prodajnih mesta u Beogradu se mogu kupiti karte. Očekuje se pojavljivanje aplikacije pomoću koje će se prevoz moći platiti karticom, kao i obnavljanje aplikacije koja prati prevoz. 

U minibusevima takvih problema nema, jer u njima, kao i pre, važi plaćanje prevoza gotovinom, ali minibuseva malo ima i retko idu.  

Alternativa za javni prevoz je taksi. Najlakše je koristiti aplikacije kao što su CarGo, YandexTaxi, Pink ili Naxis. Tarife u gradu su gotovo svuda iste. Ali, ovo važi samo ukoliko pozivate taksi preko telefona ili aplikacije, ili na proverenim stanicama. Ako uzimate taksi na stanici, budite oprezni — na vozilu treba da stoji natpis konkretne firme, a ne samo «taxi». Nelegalni vozači mogu značajno podići cenu. U svakom slučaju, treba da izbegavate taksiste koji čekaju klijente na stanicama oko aerodroma, železničke stanice i hotela «Moskva».

Želim da dođem svojim automobilom. Šta sve treba da znam? 

U Beogradu postoji problem sa parkiranjem, i to naročito u centru grada i teško je naći slobodno mesto. Parking je podeljen na zone, i što je bliže centru, to je cena veća i vreme za parkiranje je kraće. Parking se plaća putem sms poruke ili preko aplikacije. Bolje je parkirati se u zatvorenom parkiralištu ili na parkinzima u sklopu tržnih centara. 

Kako stići do grada sa aerodroma? 

Najjeftiniji način je vožnja autobusom br. 72, koji ide do stanice «Zeleni venac». Odatle možete peške doći do centra grada ili presesti u druge autobuse. Problem je u tome što u ovom trenutku možemo platiti prevoz jedino putem sms poruke sa sim kartice srpskog operatera, ali se na leto 2023. planira uvođenje aplikacije za plaćanje korišćenja javnog prevoza. 

Još jedan način da stignete do grada javnim prevozom jeste minibus A1 koji ide do Trga Slavija. To je zgodno rešenje, a naročito za one koji treba da stignu na Vračar. Ovaj autobus ima manje stanica, a kartu možete kupiti gotovinom kod vozača. 

Na dolaznom terminalu često dežuraju taksisti čije usluge ne treba koristiti, jer njihova cena iznosi dva do tri puta veću sumu od zvaničnih cena. Bolje je da pozovete taksi preko aplikacije ili da ranije rezervišete transfer preko, na primer, GetTransfer ili Daf.

Silosi

Umetnički klaster u industrijskom pakovanju                                                                                                                                   

Gde popiti koktele

Bar-destilerija, najbolja kolekcija džina, uparivanje hrane i spikizi kod Malog...